Migranti blokirali granični prelaz Bregana sa Slovenijom

Više od 300 migranata blokiralo hrvatski granični prelaz Bregana sa Slovenijom. Konvoji vojnih vozila Mađarske raspoređeni na granici sa Hrvatskom gde je Mađarska postavila i čelična vrata. U pripremi je i postavljanje bodljikave žice. Vozovima i autobusima izbeglice iz Hrvatske kreću dalje ka Evropi. Stotinu izbeglica, kojima je bio blokiran ulaz u Austriju, uspelo da pređe južnu granicu te zemlje sa Slovenijom, protrčavši pored austrijskih policajaca.

MUP Slovenije demanatovao upotrebu suzavca protiv migranata

Situacija na graničnim prelazima Slovenije je pod kontrolom, a MUP Slovenije je demantovao da je upotrebljen suzavac protiv migranata, prenosi Tanjug.

Ambasada navodi da su mediji pogrešno preneli informacije o upotrebi suzavca na graničnom prelazu Rigonce, i ukazuje da je povodom toga MUP Slovenije izdao demanti.

"Naši upiti potvrđuju da je suzavac upotrebljen protiv jednog migranta koji je bio deo veće grupe koja je pokušavala da probije kordono policije", naveo je MUP Slovenije.

U saopštenju se navodi i da je juče prvi put tople obroke za migrante obezbedila slovenačka vojska, koja inače nije angažovana, jer za to nije bilo ni potrebe.

Ambasada Slovenije je najavila da će radi što boljeg informisanja javnosti o situaciji sa migrantima od sada redovno obaveštavati javnost o svemu što je od interesa za rešavanje ove situacije. 

22.30 - Više od 300 migranata u potpunosti je blokiralo hrvatski granični prelaz Bregana prema Sloveniji, javlja Večernji list. Više od 60 pripadnika interventne policijske brigade sa psima formiralo je "živi zid" ispred migranata, a slovenački policijski helikopter neprestano sa reflektorima nadleće to područje.

21.55 - Na železničku stanicu Botovo oko 18 sati stigao voz iz Tovarnika sa oko 1.500 izbeglica, koje je policija preusmerila na ilegalni prelaz s Mađarskom, objavili su hrvatski mediji. Na granični prelaz Baranjsko Petrovo Selo stigla nova kolona od 10 autobusa u kojoj se nalazi više od 600 izbeglica.

19.30 - Oko 100 izbeglica, kojima je bio blokiran ulaz u Austriju, uspelo je da pređe južnu granicu te zemlje sa Slovenijom, protrčavši pored austrijskih policajaca, prenosi Tanjug

18.30 -  U poslednja 24 sata preko prelaza Harmica u Sloveniju nije ušla nijedna osoba i okupljene izbeglice su očajne, javili su hrvatski mediji. Jedan muškarac se popeo na ogradu mosta i pretio da će se baciti u reku, javio je RTL.

18.25 - EU će sledeće sedmice pokušati da pronađe delotvoran način saradnje s Turskom, kako bi joj pomogla da se nosi s velikim brojem izbeglice i zaustavila izbeglički talas koji je preplavio Evropu, izjavila je hrvatska ministarka za spoljne i evropske poslove Vesna Pusić.

17.05 - Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova saopštila da je u Sloveniju iz Hrvatske ušlo 2.500 izbeglica, a da je samo sedmoro tražilo međunarodnu zaštitu, preneo je Tanjug.

16.00 - Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da je Hrvatska svojim postupcima "izneverila ne samo Mađarsku, već i Evropsku uniju". 

15.10 - Mađarske vlasti su postavile čelična vrata na svojoj strani graničnog prelaza sa Hrvatskom Baranjsko Petrovo Selo–Beremend, javljaju hrvatski mediji, prenosi Tanjug. U pripremi je i bodljikava žica.

13.05 - RTL navodi da je železnički saobraćaj prema Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj potpuno blokiran. 

12.50 - Austrija vraća migrante koji pokušavaju da uđu u tu zemlju preko granice sa Slovenijom, piše Jutarnji list.

12.30 - Zbog najave lošeg vremena, u Tovarniku se gradi šatorsko naselje za izbeglice.  

11.50 - Ukupno 25.000 izbeglica ušlo u Hrvatsku od 16. septembra, saopštio hrvatski MUP. 

10.35 - Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala Hrvatsku da nove izbeglice ne šalje dalje, navode slovenački mediji.

09.15 - Na železničkoj stanici u Tovarniku čeka oko 3.900 ljudi. Po izbeglice krenuo voz koji će ih prevesti do granice sa Mađarskom.

Više od 300 imigranata u potpunosti je večeras blokiralo granični prelaz Bregana između Hrvatske i Slovenije, javio je zagrebački.

Taj list piše da su slovenački aktivisti koji podržavaju prolazak imigranata kroz Sloveniju došli do migranata i podstakli ih na taj potez, nadajući se da će zatvaranje tog glavnog graničnog prelaza biti dodatni pritisak na slovenačku policiju da ih propusti.

Uz povike "Otvorite granice", migranti su seli ili legli na put i na taj način zaustavili saobraćaj i nikome ne dozvoljavaju prolazak preko granice.

Na graničnom prelazu pravi je kolaps i formirana je kolona vozila duga već nekoliko kilometara, navodi Večernji.

Više od 60 pripadnika interventne policijske brigade sa psima formiralo je "živi zid" ispred migranata, a slovenački policijski helikopter neprestano sa reflektorima nadleće to područje.

Mađarske vlasti su postavile čelična vrata na svojoj strani graničnog prelaza sa Hrvatskom Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. U međuvremenu, Hrvatska preusmerava izbeglice na ilegalne granične prelaze.

Na železničku stanicu Botovo, kod Koprivnice, oko 18 sati je stigao još jedan voz iz Tovarnika, s između 1.400 i 1.500 izbeglica, koje je policija po izlasku iz voza preusmerila na ilegalni granični prelaz s Mađarskom.

Preko ovog prelaza, tokom poslednja dva dana, prešlo je najmanje 8.000 izbeglica, objavili su hrvatski mediji, prenosi Tanjug.

Migranti su bili razmešteni u 11 vagona i preusmereni na ilegalni granični prelaz udaljen dva kilometra od Botova.

Tokom noći se ne očekuju novi dolasci izbeglica vozom, ali nije isključeno da će stići autobusima, navodi Hina.

Nešto kasnije, na granični prelaz Baranjsko Petrovo Selo stigla je nova kolona od 10 autobusa u kojoj se nalazi više od 600 izbeglica i migranata koji su, posle ulaska u Hrvatsku privremeno bili u Tovarniku. Oni će u narednim satima prelaziti na mađarsku stranu.

Kako navodi Jutarnji list, tokom popodneva iz Belog Manastira otišle su i poslednje izbeglice, njih 23, koje su iz bivše kasarne gde su bili od četvrtka uveče, dovezeni do graničnog prelaza i ušli u Mađarsku.

Televizija N1, objavila je da su, posle dvodnevnog čekanja, na prelaz Harmica, nedaleko od Zagreba, sa slovenačke strane granice stigla dva autobusa koja su preuzela deo izbeglica. Očekuje se dolazak i drugih autobusa koji treba da preuzmu ostale izbeglice sa hrvatske strane.

Do popodneva u Sloveniju je, prema procenama policije, ušlo oko 2.500 izbeglica koje su većinom registrovane, dok je deo smešten u prihvatne centre.

Većina izbeglica ipak odlazi prema Austriji, koja ih je primila oko 100, uprkos najavama da će ih vraćati preko graničnog prelaza Šentilj, navodi N1.

Slovenačka Vlada odobrila je predlog ministarke odbrane Andreje Katič da vojska preuzme aktivniju ulogu u izbegličkoj krizi, javila je agencija STA. Vojska će ponuditi logističke kapacitete drugim državnim organima, dok će snage zadužene za civilnu zaštitu biti zadužene za postavljanje privremenih prihvatilišta za izbeglice, navodi slovenačka agencija.

Konvoj vojnih vozila u okolini Nađkanjiže 

Ranije danas je na jednoj od glavnih saobraćajnica u okolini mađarskog grada Nađkanjiže, u blizini granice s Hrvatskom, viđen je konvoj vojnih vozila, piše Jutarnji list.

Mađarska je nedavno završila postavljanje ograde duž granice sa Hrvatskom, duge 41 kilometar, a prethodno je mađarski ministar odbrane Ištvan Simičko pozvao jedan broj vojnih rezervista, dobrovoljaca, da pomognu zbog "velike izbegličke krize".

Rezervisti će biti pre svega zaduženi da popune vojne kasarne iz kojih su otišli vojnici trenutno angažovani na obezbeđivanju državne granice, a osim toga, njima mogu biti dodeljeni i drugi zadaci, prenosi MTI.

Istovremeno, "Slovenačke železnice" obustavile su u nedelju saobraćaj međunarodnih vozova na graničnim prelazima s Hrvatskom. Takođe, i "Hrvatske železnice" objavile su da je saobraćaj na granicama sa Srbijom i Mađarskom obustavljen.

U međuvremenu, policija austrijske pokrajine Štajerske počela je da odbija neke migrante koji pokušavaju da uđu u tu zemlju preko granice sa Slovenijom, objavila je policija.

Međutim, večeras je oko 100 izbeglica, kojima je bio blokiran ulaz u Austriju, uspelo da pređe južnu granicu te zemlje sa Slovenijom, protrčavši pored austrijskih policajaca u Špilfeldu, rekao je jedan pripadnik policije. Nismo mogli da ih zadržimo, jer su nagrnuli u masi", dodao je on i priznao da nije bilo dovoljno policajaca da zaustave izbeglice kojima je ulaz u Austriju bio onemogućen zato što nisu imali putne isprave, a nisu ni zatražili azil.

Isti izvor rekao je da se prema granici kreće još oko 700 migranata, koji će verovatno takođe pokušati da uđu u Austriju, javlja Indeks.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner rekla je ranije da je neshvatljivo da nije zabeležen gotovo nijedan zahtev za azil kod izbeglica koje su prošle kroz Hrvatsku i Sloveniju i kreću se prema Austriji i Nemačkoj.

Ministarka je upozorila da se evropska pravila o azilu "Dablin" odnose i na Hrvatsku i Sloveniju.

Od 16. septembra u Hrvatsku je do danas ušlo ukupno 25.000 izbeglica, i to uglavnom preko kukuruzišta i polja. Žarišna tačka izbegličke krize nesumnjivo je Tovarnik. "Ovde sam već 24 sata. Voleo bih da nastavim odmah, ali sve je zatvoreno. Razočaran sam, ovo nije Evropa kakvu smo očekivali", kaže izbeglica iz Sirije.

Zbog najave lošeg vremena, u Tovarniku se gradi šatorsko naselje predviđeno za prihvat 5.000 izbeglica.

Situacija na granici sa Srbijom je nepromenjena – sedam graničnih prelaza i dalje je zatvoreno, a otvoreni su samo Batrovci. Vozače teretnih vozila na tom prelazu očekuju višesatna čekanja. Zatvoreni su granični prelazi Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principivac, Principovac 2, Batina i Erdut.

U međuvremenu, vlada Islanda najavila je da će za ovu i sledeću godinu izdvojiti oko 16 miliona dolara za pomoć ljudima koji beže od rata u Siriji i da će prihvatiti oko stotinu ljudi godišnje.

broj komentara 22 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. sep 2015, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

@Orban je u pravu

Vlasto, nisi razumeo, SAD ce da prime 100.000 migranata ali to ne znaci da ce primiti ove migrante koji nadiru u Evropu. To je njihova ukupna kvota migranata za godinu dana, svih migranata a ne ovih o kojma mi pricamo. Mozda 10% posto od tog broja ide na azilante, ostatak su visoko obrazovani ljudi sa svih strana sveta koji strpljivo cekaju dozvolu da se usele u SAD, ukljucujuci nase visoko obrazovane Srbe.

(ponedeljak, 21. sep 2015, 08:29) - anonymous [neregistrovani]

Odg. Vracanje izbeglica

Da. Vojnom silom i prisilnim deportacijama. Kao sto se to sada radi sa hiljadama Iracana, Avganistanaca i ostalih kojima je zahtev za azil u EU odbijen.

(ponedeljak, 21. sep 2015, 00:38) - Vlasta [neregistrovani]

Orban je u pravu

Orban je u pravu. Nemacka i Svedska, ako zele da pomognu umesto sto svima dele lekcije, neka tim ljudima podele vize, na to imaju pravo, pa ce oni sa tim vizama moci direktno da otputuju do zeljene destinacije, tj do Nemacke i Svedske.
SAD najavljuje da ce sledece godine primiti do 100 000 migranata. Pricam ti pricu, zasto to ne urade odmah.

(nedelja, 20. sep 2015, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

A ko je poceo?

Sada smo svi pametni,a ko je poceo ratove u Iraku,Siriji, Libiji,Avganistanu, i to zbog nafte,i naravno droge?Prekomorska sila uziva u propadanju Evrope dok nadiru izbeglice,zar ne?

(nedelja, 20. sep 2015, 18:45) - MilanP [neregistrovani]

Prestanite sa prpagandom

Da je evropa i usa njih pljackali, sve su placali dolarima, migranti nemaju sta ocekivati u EU, kriza je jedva narod zivi, nema posla nema leba ni za one koji su drzavljani, migranti su tu samo da stvore probleme i nista vise.

(nedelja, 20. sep 2015, 18:43) - Ivan [neregistrovani]

Gospoda bi da bira !

Ja vise nista ne razumem. Ako dolazis iz ratnog podrucja, gde ti je zivot ugrozen, zar nije dovoljno naci se na teritoriji gde si bezbedan. A koliko mi se cini, ova gospoda bi da bira. Nece oni Madjarski, Grcku, Srbiju, Hrvatsku...gospoda bi u zemlje sa najboljim socijalnim programima i najboljim platama, tj Nemacku, Austriju, Svedsku, Norvesku...Jos izvoljevaju. Za Evropu je mnogo jeftinije uloziti i izdraditi im smestaj i potpomognuti privredu u okolnim podrucjima, koja su u miru, a koja su im klimatski bliza i kulturoloski bliza. Ovako ce se samo promeniti slika Evrope. Nije mi vise nikoga zao. Oni svi nose smart telefone, kupuju po Beogradu...naravno ima i sirotinje...a setite se samo izbeglica iz Hrvatske...jadne i ogoljene Srbe...mnogi se ni dan danas nisu snasli...pa gde je TU Evropa. Nikoga mi vise nije zao. Pametni su Madjari !!!

(nedelja, 20. sep 2015, 18:10) - nele [neregistrovani]

Ne treba ih ni pustiti

A sta su onda ocekivali? Da million izbeglica primimo sirom otvorenih ruku I jos da I'm bez reci damo poslao i pare?! Pa nema bre posla ni za nas starosedeoce, jos sada Evropa treba da se bavi tim migrantima? Sta su ocekivali, med i mleko, Obecanu zemlju, da smo mozda samo njih cekali sve ove godine?! Zaboravili su i cinjenicu da Evropa uopste nema lepa iskustva sa muslimanima. Ako su od nas ocekivali samo lepe stvari onda ti migranti nisu normalni !!!!

(nedelja, 20. sep 2015, 16:14) - milan [neregistrovani]

Arabija

Iračani, Libijci, Afganistanci, Sirijci... još nikada u svojoj
istoriji nusu ušli u Europu ili u Ameriku i pljačkali njihove
resurse, njihova rudna bogastva.

Upravo suprotno.Več sto i više godina Europa i Amerika
pljačkaju te narode. Faktički su jih podredili u robove te
se uistinu pitam,šta sada Europa i Amerika nameravaju
da učine.

(nedelja, 20. sep 2015, 16:09) - Joksimovic [neregistrovani]

Migrolije

O, braco Srbi iz zapadnu Evropu! Sad su vam migranti iz Sirije zadali veliku nervozu i sikiraciju! Navalise izbeglice, izmicu vam radna mesta. A kad je trebalo da pomognete svojim rodjacima da se i oni domognu spasa, onda je bilo: jao, pa ne mozemo mi da vam sredimo papire, tesko se zivi na zapadu, mora da se radi, trange frange... A sto se tice Austrijanaca oni vise ne pominju onu hladnjacu? Znate onih tricavih 70 sa decom sto se podavilo. Bitno je da vracaju iste te ko u hladnjaci nekud nazad.

(nedelja, 20. sep 2015, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

Они прогледали, а када ће мо ми?

"Разочаран сам, ово није Европа какву смо очекивали".
То су видели када су дошли у ту Европу.
Треба ли да Србија уђе у такву Европу, па да и нама то постане јасно?

MUP Slovenije demanatovao upotrebu suzavca protiv migranata

Situacija na graničnim prelazima Slovenije je pod kontrolom, a MUP Slovenije je demantovao da je upotrebljen suzavac protiv migranata, prenosi Tanjug.

Ambasada navodi da su mediji pogrešno preneli informacije o upotrebi suzavca na graničnom prelazu Rigonce, i ukazuje da je povodom toga MUP Slovenije izdao demanti.

"Naši upiti potvrđuju da je suzavac upotrebljen protiv jednog migranta koji je bio deo veće grupe koja je pokušavala da probije kordono policije", naveo je MUP Slovenije.

U saopštenju se navodi i da je juče prvi put tople obroke za migrante obezbedila slovenačka vojska, koja inače nije angažovana, jer za to nije bilo ni potrebe.

Ambasada Slovenije je najavila da će radi što boljeg informisanja javnosti o situaciji sa migrantima od sada redovno obaveštavati javnost o svemu što je od interesa za rešavanje ove situacije.