Читај ми!

Hrvatska, izbeglička kriza i predizborne igre

Izbeglički talas koji je zahvatio Hrvatsku, nakon što je Mađarska zatvorila svoje granice, i predizborna kampanja doveli su do toga da predstavnici aktuelne vlasti optužuju opozicionu HDZ, iz koga potiče predsednica Kolinda Grabar Kitarović, da pravi paralelnu vlast.

Posle suprotstavljenih stavova po pitanju zatvaranja granica i propuštanja izbeglica sa Bliskog istoka, kojima su cilj pre svega Nemačka i neke skandinavske zemlje, sporna tačka u odnosima na državnom vrhu je u ovom trenutku - treba li, ili ne na granicu poslati i vojsku, prenosi Tanjug.

Kitarović je juče održala sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je malo nakon početka Milanović napustio, a na kojoj je ona saborskog zastupnika HDZ-a Andriju Hebranga imenovala za njenog poverenika za izbeglice.

Tako su se na terenu našli predstavnik aktuelne vlasti, ministar policije Ranko Ostojić i predsedničin izabrani poverenik Hebrang, što umogome usložnjava ionako komplikovanu situaciju u Hrvatskoj, u koju je danas do podne ušlo više od 20.000 izbeglica - umornih, iscrpljenih i ponajviše zbunjenih.

Hebrang je, naime, danas rekao da Milanović snosi istorijsku krivicu što nije pripremio Hrvatsku za izbeglički talas, te da je puštanjem izbeglica da u zemlju uđu bez kontrole, povredio njen teritorijalni suverenitet, zbog čega bi, kako kaže, mogao i krivično da odgovara.

"Tri meseca je bilo vremena da pokažemo da smo suverena i humana država. Nismo pokazali ni jedno ni drugo. Suverenitet je povređen prvi put nakon Domovinskog rata, a što se tiče humanih uslova, ako ovo Zoran Milanović naziva humanim uslovima, molim ga neka dođe i ovde provede dve do tri noći", rekao je Hebrang u Tovarniku, pograničnom mestu na granici sa Srbijom.

Hebrang smatra da je na granicu trebalo izvesti vojsku, ne da, kako je rekao, pucaju, tuku i bodu, nego da fizički telima spreče ulazak izbeglica u Hrvatsku.

Dodao je da niko ne sme da uđe u suverenu države pre nego mu se utvrdi identitet.

Hebrang: Među izbeglicama najmanje Sirijaca

Tvrdi da je dobio informaciju da je među izbeglicama najmanje Sirijaca dok su svi ostali iz država u kojima nema rata.

"I ono što je najstrašnije, mi ne znamo ko su oni. Ima li među njima ratnih i ekonomskih izbeglica i onih koji dolaze po raznim tajnim političkim zadacima. Mi to ne znamo", rekao je Hebrang sumnjičavo primetivši da izbeglice raspolažu sa priličnom količinom novca koju troše u prodavnicama i voze se taksijima.

Na primedbu novinara da Milanović smatra da je njegovo imenovanje za predsedničinog poverenika nepotrebno, Hebrang je rekao da mu je jasno da premijer to ne razume "jer ne zna kako funkcioniše štab u normalnim država".

S druge strane, Hrvatska je nakon prvog naleta izbegličkog talasa zatvorila sve granične prelaze prema Srbiji, osim u Bajakovu, a Milanović je potom najavio primenu "plana b", koji podrazumeva da izbeglice treba nahraniti, pružiti im medicinsku pomoć i omogućiti im da stignu do slovenačke, ili mađarske granice.

Ostojić je rekao da je situacija u Hrvatskoj, uprkos nekim poteškoćama stabilna, te da velika većina izbeglica kroz Hrvatsku samo prolazi.

Kada ga je novinarka HRT-a upitala šta će se dogoditi kada Mađarska i Sloenija zatvore granice, ministar policije joj je odbrusio "da je portparol štaba za širenje histerije".

Ministar je kazao i da je ponosan što policija nije morala da primenjuje silu, što nije bilo krvi, a što su, kako je rekao, neki priželjkivali.

Obrušio se Ostojić i na predsednicu Kitarović, koja je rekla da se ovih dana iz Srbije očekuje 40.000 novih izbeglica.

"Nemam pojma o čemu predsednica priča. Čujem da je imenovan i nekakav poverenik za prognanike i izbeglice, ali ne znam koji je njegov posao", rekao je Ostojić i dodao da mu to liči na uspostavljanje paralelne vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво