Читај ми!

Mađarska besna, Hrvatskoj preti blokadom "Šengena"

Savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana Antal Rogan upozorio da bi Mađarska mogla da blokira pristup Hrvatske šengeskoj zoni ukoliko ne uspe u odbrani spoljnih granica Evropske unije. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto kaže da je Hrvatska "lagala u lice" Mađarsku i EU.

"Ukoliko Hrvatska slegne ramenima i kaže – ne, ne želim da branim granice, onda Mađarska može samo da kaže da (Hrvatska) nije spremna da se pridruži "Šengenu" kada dođe trenutak za odlučivanje", rekao je Rogan radiju Info, prenosi Rojters, navodi Tanjug.

Šef Orbanovog političkog komiteta ukazao je da je uslov za ulazak u šengensku zonu da se zemlja obaveže da će braniti spoljne granice Evrope.

"Ako tako očigledno to ne uspeva, onda nije spremna za članstvo u 'Šengenu'", kaže Rogan.

Britanska agencija navodi da dve susedne zemlje vode "rat rečima" proteklih dana, dok se hiljade migranata koji su pobegli od rata i siromaštva na Bliskom istoku nagomilalo u regionu, čekajući prolaz ka zapadnoj Evropi.

Hrvatska je saopštila da je "prinudila" Mađarsku da prihvati hiljade migranata i da će nastaviti da ih šalje u susednu zemlju.

Više od 20.000 migranata, od kojih su mnogi sirijske izbeglice, ušlo je od utorka u Hrvatsku, otkako je Mađarska metalnom ogradom, ispaljivanjem suzavca i vodenim topovima zatvorila maršrutu za njih na granici sa Srbijom, navodi Rojters.

Sijarto: Hrvatska lagala u lice Mađarsku i EU

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da je Hrvatska "lagala u lice" Mađarsku i EU, tvrdivši da postoji bilateralni sporazum za prebacivanje hiljada izbeglica iz Hrvatske preko mađarske granice.

Takođe je optužio Hrvatsku da je "povredila suverenitet Mađarske" time što je poslala izbeglice vozom preko granice u pratnji hrvatskih policajaca, preneo je Rojters.

"Umesto da se pošteno pobrinu za izbeglice, oni su ih poslali pravo u Mađarsku. Kakva je to evropska solidarnost?", zapitao se Sijarto na konferenciji za štampu u svom rodnom gradu Dunakesi, dodajući da će Mađarska ubrzati izgradnju ograde "tamo gde je to neophodno" duž granice sa Hrvatskom.

Sijarto je istakao i da je "još jednom Mađarska ostavljena na cedilu".

"Mi ćemo braniti Evropsku uniju, granice šengenske zone i branićemo Mađarsku u skladu sa evropskim propisima", istakao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je "Hrvatska naterala Mađarsku da primi izbeglice" i da će to raditi i dalje.

"S Mađarskom nije bilo dogovora. Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje", izjavio je hrvatski premijer tokom posete Belom Manastiru, a preneo je "Jutarnji list".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво