Читај ми!

BiH može da primi do 5.000 izbeglica, posle zatvara granice

Bosna i Hercegovina ima mogućnost da smesti do 5.000 izbeglica, nakon čega će zatvoriti granicu po uzoru na susede, kaže ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Dragan Mektić je dodao da je BiH spremna da bude tranzitna zemlja u slučaju da se osigura propuštanje izbeglica dalje u Evropsku uniju, prenosi Tanjug.

"Ako se sve granice zatvore, onda je izgledno da izbeglice dođu u BiH, ali bez mogućnosti daljeg izlaska. Zato poručujem da ćemo, uvažavajući ljudska prava, morati i da uvažavamo činjenicu da možemo da prihvatimo samo onoliko ljudi za koliko imamo kapaciteta", rekao je Mektić na konferenciji za štampu.

Ministar bezbednosti BiH je precizirao da su trenutni kapaciteti te zemlje takvi da mogu da prime oko 5.000 ljudi.

Mektić je objasnio da BiH raspolaže Centrom za azil u Sarajevu, izbegličkim centrom u Salakovcu kod Mostara i napuštenim kasarnama u koje bi moglo da bude smešteno oko 5.000 ljudi.

Mektić je naveo da se na granici BiH zasad nije pojavio nijedan migrant ili izbeglica.

Pored toga, dodao je, BiH neće dopustiti nekontrolisani priliv izbeglica iznad svojih smeštajnih kapaciteta, osim u slučaju da se osiguraju koridori za njihov odlazak u zemlje Evropske unije.

"Spremni smo u potpunosti da prihvatimo svaku vrstu tranzita bez obzira na broj i pružiti tim ljudima svaku vrstu pomoći, ali pod uslovom da postoji koridor prema zapadnoj Evropi", rekao je ministar Mektić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи