Hrvatska zatvorila granicu sa Srbijom, stiglo 11.000 izbeglica

Hrvatska policija zatvorila granicu prema Srbiji. Za 24 sata 11.000 izbeglica ušlo u tu zemlju. Kritična tačka bila je Tovarnik, gde su izbeglice, u jednom trenutku, probile policijski kordon. Lokalne vlasti upozoravaju na humanitarnu katastrofu.

23.30 -  Hrvatska policija zabranila saobraćaj prema sedam graničnih prelaza sa Srbijom. Zatvoreni su granični prelazi Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principivac, Principovac 2, Batina i Erdut. Hrvatski MUP saopštio da je u tu zemlju u četvrtak ušlo 11.000 izbeglica.

23.00 - U Tovarnik stigao voz koji bi trebalo izbeglice da preveze do Zagreba, javlja izveštač RTS-a.

21.45 - Granični prelaz sa Hrvatskom kod Bezdana u poslednja dva sata, od 19 do 21 čas, prešlo je više od 1.500 izbeglica, javlja Tanjug.

21.35 - Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto rekao da je Hrvatska "dokazala da nije spremna da se pridruži zemljama Šengena".

21.10 - Prema poslednjim podacima, danas je do 19 časova u Hrvatsku ušlo 9.200 izbeglica, prenosi Beta.

19.40 - Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio da će ta država "zatvoriti granicu, ukoliko u još jednom danu dođe gotovo 8.000 migranata". 

19.25 - Prva grupa izbeglica koja je stigla na granicu sa Slovenijom, čeka odluku tamošnjih vlasti, javlja portal Index.hr.

18.10 - Zoran Milanović je rekao da će se izbeglice koje dolaze u Hrvatsku sigurno upućivati prema Sloveniji i Mađarskoj.

17.50 - Hrvatska policija autobusima sprovodi izbeglice od Tovarnika do susednog sela, odakle ih vozovima transportuje ka Zagrebu, javlja izveštač RTS-a. 

17.10 - Grupa od stotinak izbeglica iz Sirije je nesmetano, kroz kukuruzna polja, ušla u Hrvatsku. Za razliku od prepodneva, nije bilo policije, javlja Tanjug.

16.25 - Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić zatražio od Grčke, Makedonije i Srbije da zaustave priliv izbeglica jer su svi kapaciteti Hrvatske popunjeni.

15.30 - Stotine migranata uspelo da probije kordon hrvatske policije.

15.10 - Hrvatska policija ogradila prostor u koji je smestila migrante kako bi situaciju držala pod kontrolom.

Nepuna 24 časa pošto je "balkanski put migracija" sa mađarske granice preusmeren ka Hrvatskoj, ta zemlja je zatvorila granicu sa Srbijom. Hrvatska policija zabranila saobraćaj prema sedam graničnih prelaza sa Srbijom, pošto je u zemlju ušlo 11.000 izbeglica.

U saopštenju se navodi da su policijske uprave vukovarsko-sremska i osječko-baranjska donele odluku o zatvaranju za saobraćaj više državnih puteva uz granicu sa Srbijom, i područja graničnih prelaza Tovarnik, Ilok, Ilok2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.

Navodi se da su se te mere primenivale periodično od popodnevnih sati, a trenutno su sve aktivne i na snazi su do daljnjeg.

Prema poslednjih podacima, do 22 časa u Hrvatsku je ušlo 11.003 migranta.

Najveći broj izbeglica tokom dana je u Hrvatsku ušao iz Srbije preko graničnih prelaza Tovarnik i Batut.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da ta država ima kapacitet za svega još jedan ovakav dan pre nego što zatvori granicu prema Srbiji.

Nešto ranije, ministar odbrane Ante Kotromanić rekao je da se spremaju planovi za raspoređivanje vojske na granici, navodeći da "za sada" nema potrebe za takvim potezom. 

Ranije danas, hrvatska policija nije uspela da zadrži izbeglice u ograđenom prostoru kod Tovarnika, već su stotine njeh probile policijski kordon i razmilele se po tom mestu, javlja izveštač RTS-a.

Oni su dalje krenuli peške, pa policija nije imala izbora nego da ih propustiti.

Hrvatska policija autobusima sprovodi izbeglice od Tovarnika do susednog sela, odakle ih vozovima transportuje ka Zagrebu.

Prema navodima Tanuga, iz Tovarnika migranti se prebacuju autobusima ka železničkim stanicama Đeletovac i Ilača, na pravcu prema Vinkovcima.

Tokom dana na železničkoj stanici u Tovarniku bilo je više od 1.500 izbeglica sa Bliskog istoka.

Tamošnji mediji javljaju da je nekoliko izbeglica kolabiralo, najverovatnije zbog velike vrućine. U sveopštem haosu koji vlada u tom mestu, mnogi ne uspevaju da pronađu članove porodice.

Nedostatak komunikacije između izbeglica i hrvatskih vlasti je, uz veliku vrućinu, jedan od ključnih izvora problema u Tovarniku, jer nema dovoljno prevodilaca za arapski jezik.

Na pomolu humanitarna katastrofa

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da se na istoku Hrvatske događa humanitarna katastrofa i pozvao vladu da osnuje krizni centar sa sedištem u Tovarniku.

Hrvatski crveni krst dočekuje izbeglice i deli im hranu i pomoć, a oni se smeštaju u registracione centre u Ježevu, Dugavama u Zagrebu, Kutini, Sisku i Tovarniku.

Crveni krst te zemlje obavestio je hrvatske robne rezerve da je ispraznio sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, pa je najavljeno da će se iz rezervi tokom dana ustupiti zalihe za potrebe izbeglica. Kasno posle podne, u Tovarnik je stiglo pet tona hrane, rečeno je Hini u Crvenom krstu.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić hitno je zatražio od Grčke, Makedonije i Srbije da zaustave priliv izbeglica jer su, kako naglašava, svi kapaciteti Hrvatske popunjeni, prenosi Jutarnji

Ranije danas, Ostojić je poručio da će sve izbeglice koje ne budu zatražile azil, biti tretirane kao počinioci krivičnih dela.

Tokom noći na malu železničku stanicu u Tovarniku stiglo je oko 5.000 ljudi, od kojih su mnogi spavali pored šina.

Vlada Hrvatske je osnovala Štab za koordinaciju aktivnosti u vezi sa dolaskom migranata u Hrvatsku. Na čelu Štaba biće ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Ostojić je juče u Beogradu razgovarao o izbegličkoj krizi sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem i posle toga je došlo do rasterećenja prelaza u Tovarniku.

Ministar odbrane Ante Kotromanović poručio je da je i vojska spremna da pomogne u rešavanju izbegličke krize.

Za sada, kaže Kotromanović, angažovanje vojske na granici nije potrebno, ali se za slučaj potrebe, pripremaju planovi u saradnji s Glavnim štabom.

Stanje je za sada pod kontrolom, ali se procenjuje da će u sledećih nekoliko dana doći mnogo ljudi.

"Sada se u vezi s tim koordinišemo s Makedoncima. Znamo da je makedonsko-grčku granicu prešlo oko 5.000 ljudi i prema tome ćemo i mi morati da se ponašamo. Ne možemo odmah da prihvatimo sve te ljude i nemamo gde da ih smestimo, tako da ćemo pratiti razvoj situacije i biti spremni da odgovorimo na ono što nas bude čekalo u narednim danima", poručio je Kotromanović.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво