Hrvatska zatvorila granicu sa Srbijom, stiglo 11.000 izbeglica

Hrvatska policija zatvorila granicu prema Srbiji. Za 24 sata 11.000 izbeglica ušlo u tu zemlju. Kritična tačka bila je Tovarnik, gde su izbeglice, u jednom trenutku, probile policijski kordon. Lokalne vlasti upozoravaju na humanitarnu katastrofu.

Protest izbeglica u zagrebačkom naselju Dugave

Oko 500 izbeglica koje su smeštene u hotel "Porin" u zagrebačkom naselju Dugave, protestuju jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj, a i u tom delu grada je sve više interventne policije.

U jednom trenutku, iz hotela je istrčao jedan azilant nag do pojasa vičući "Sve ću da vas pobijem!" i bacio kamen prema novinarima, a tom prilikom povređena su dva snimatelja.

Izbeglice koje su stigle u hotel "Porin" novinarima poručuju da žele da odu jer su nepoželjni, bacaju nameštaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču – "sloboda, sloboda".

Prve izbeglice su jutros počele da pristižu u Prihvatilište za tražitelje azila, dok su izbeglice koje su u Dugavama smeštene već neko vreme primorane da potraže smeštaj na nekoj drugoj lokaciji.

23.30 -  Hrvatska policija zabranila saobraćaj prema sedam graničnih prelaza sa Srbijom. Zatvoreni su granični prelazi Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principivac, Principovac 2, Batina i Erdut. Hrvatski MUP saopštio da je u tu zemlju u četvrtak ušlo 11.000 izbeglica.

23.00 - U Tovarnik stigao voz koji bi trebalo izbeglice da preveze do Zagreba, javlja izveštač RTS-a.

21.45 - Granični prelaz sa Hrvatskom kod Bezdana u poslednja dva sata, od 19 do 21 čas, prešlo je više od 1.500 izbeglica, javlja Tanjug.

21.35 - Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto rekao da je Hrvatska "dokazala da nije spremna da se pridruži zemljama Šengena".

21.10 - Prema poslednjim podacima, danas je do 19 časova u Hrvatsku ušlo 9.200 izbeglica, prenosi Beta.

19.40 - Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio da će ta država "zatvoriti granicu, ukoliko u još jednom danu dođe gotovo 8.000 migranata". 

19.25 - Prva grupa izbeglica koja je stigla na granicu sa Slovenijom, čeka odluku tamošnjih vlasti, javlja portal Index.hr.

18.10 - Zoran Milanović je rekao da će se izbeglice koje dolaze u Hrvatsku sigurno upućivati prema Sloveniji i Mađarskoj.

17.50 - Hrvatska policija autobusima sprovodi izbeglice od Tovarnika do susednog sela, odakle ih vozovima transportuje ka Zagrebu, javlja izveštač RTS-a. 

17.10 - Grupa od stotinak izbeglica iz Sirije je nesmetano, kroz kukuruzna polja, ušla u Hrvatsku. Za razliku od prepodneva, nije bilo policije, javlja Tanjug.

16.25 - Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić zatražio od Grčke, Makedonije i Srbije da zaustave priliv izbeglica jer su svi kapaciteti Hrvatske popunjeni.

15.30 - Stotine migranata uspelo da probije kordon hrvatske policije.

15.10 - Hrvatska policija ogradila prostor u koji je smestila migrante kako bi situaciju držala pod kontrolom.

Nepuna 24 časa pošto je "balkanski put migracija" sa mađarske granice preusmeren ka Hrvatskoj, ta zemlja je zatvorila granicu sa Srbijom. Hrvatska policija zabranila saobraćaj prema sedam graničnih prelaza sa Srbijom, pošto je u zemlju ušlo 11.000 izbeglica.

U saopštenju se navodi da su policijske uprave vukovarsko-sremska i osječko-baranjska donele odluku o zatvaranju za saobraćaj više državnih puteva uz granicu sa Srbijom, i područja graničnih prelaza Tovarnik, Ilok, Ilok2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.

Navodi se da su se te mere primenivale periodično od popodnevnih sati, a trenutno su sve aktivne i na snazi su do daljnjeg.

Prema poslednjih podacima, do 22 časa u Hrvatsku je ušlo 11.003 migranta.

Najveći broj izbeglica tokom dana je u Hrvatsku ušao iz Srbije preko graničnih prelaza Tovarnik i Batut.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da ta država ima kapacitet za svega još jedan ovakav dan pre nego što zatvori granicu prema Srbiji.

Nešto ranije, ministar odbrane Ante Kotromanić rekao je da se spremaju planovi za raspoređivanje vojske na granici, navodeći da "za sada" nema potrebe za takvim potezom. 

Ranije danas, hrvatska policija nije uspela da zadrži izbeglice u ograđenom prostoru kod Tovarnika, već su stotine njeh probile policijski kordon i razmilele se po tom mestu, javlja izveštač RTS-a.

Oni su dalje krenuli peške, pa policija nije imala izbora nego da ih propustiti.

Hrvatska policija autobusima sprovodi izbeglice od Tovarnika do susednog sela, odakle ih vozovima transportuje ka Zagrebu.

Prema navodima Tanuga, iz Tovarnika migranti se prebacuju autobusima ka železničkim stanicama Đeletovac i Ilača, na pravcu prema Vinkovcima.

Tokom dana na železničkoj stanici u Tovarniku bilo je više od 1.500 izbeglica sa Bliskog istoka.

Tamošnji mediji javljaju da je nekoliko izbeglica kolabiralo, najverovatnije zbog velike vrućine. U sveopštem haosu koji vlada u tom mestu, mnogi ne uspevaju da pronađu članove porodice.

Nedostatak komunikacije između izbeglica i hrvatskih vlasti je, uz veliku vrućinu, jedan od ključnih izvora problema u Tovarniku, jer nema dovoljno prevodilaca za arapski jezik.

Na pomolu humanitarna katastrofa

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da se na istoku Hrvatske događa humanitarna katastrofa i pozvao vladu da osnuje krizni centar sa sedištem u Tovarniku.

Hrvatski crveni krst dočekuje izbeglice i deli im hranu i pomoć, a oni se smeštaju u registracione centre u Ježevu, Dugavama u Zagrebu, Kutini, Sisku i Tovarniku.

Crveni krst te zemlje obavestio je hrvatske robne rezerve da je ispraznio sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, pa je najavljeno da će se iz rezervi tokom dana ustupiti zalihe za potrebe izbeglica. Kasno posle podne, u Tovarnik je stiglo pet tona hrane, rečeno je Hini u Crvenom krstu.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić hitno je zatražio od Grčke, Makedonije i Srbije da zaustave priliv izbeglica jer su, kako naglašava, svi kapaciteti Hrvatske popunjeni, prenosi Jutarnji

Ranije danas, Ostojić je poručio da će sve izbeglice koje ne budu zatražile azil, biti tretirane kao počinioci krivičnih dela.

Tokom noći na malu železničku stanicu u Tovarniku stiglo je oko 5.000 ljudi, od kojih su mnogi spavali pored šina.

Vlada Hrvatske je osnovala Štab za koordinaciju aktivnosti u vezi sa dolaskom migranata u Hrvatsku. Na čelu Štaba biće ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Ostojić je juče u Beogradu razgovarao o izbegličkoj krizi sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem i posle toga je došlo do rasterećenja prelaza u Tovarniku.

Ministar odbrane Ante Kotromanović poručio je da je i vojska spremna da pomogne u rešavanju izbegličke krize.

Za sada, kaže Kotromanović, angažovanje vojske na granici nije potrebno, ali se za slučaj potrebe, pripremaju planovi u saradnji s Glavnim štabom.

Stanje je za sada pod kontrolom, ali se procenjuje da će u sledećih nekoliko dana doći mnogo ljudi.

"Sada se u vezi s tim koordinišemo s Makedoncima. Znamo da je makedonsko-grčku granicu prešlo oko 5.000 ljudi i prema tome ćemo i mi morati da se ponašamo. Ne možemo odmah da prihvatimo sve te ljude i nemamo gde da ih smestimo, tako da ćemo pratiti razvoj situacije i biti spremni da odgovorimo na ono što nas bude čekalo u narednim danima", poručio je Kotromanović.

broj komentara 24 pošalji komentar
(petak, 18. sep 2015, 08:49)
Вук [neregistrovani]

Комуникација

Недостатак комуникације између избеглица и хрватских власти је, јер нема довољно преводилаца за арапски језик. Само да и Арапи не почну писати транспаренте на ћирилици!!!

(petak, 18. sep 2015, 08:44)
Еуроскептик [neregistrovani]

РЕ:У дежелу

Међутим, словеначке власти држе се става да ће избеглице које не затраже азил враћати у Хрватску, а они немају намеру да им дају било шта, па опет назад...

(petak, 18. sep 2015, 08:23)
anonymous [neregistrovani]

jel

A što smo mi dužni da budemo majka tereza kad svi zatvaraju granicu.....gde ćemo sa svim izbeglicama

(petak, 18. sep 2015, 07:53)
anonymous [neregistrovani]

uzas

Sta sad, svi ce da ostanu kod nas......

(petak, 18. sep 2015, 07:51)
aleksa [neregistrovani]

legitimno

Otpuno legitimna odluka i hrvata i madjara o zastiti svojih granica, a ko je nama kriv sto se pravimo pametni..i oni da su prave izbeglice ne bi ciljano isli samo za nemacku i belgiju

(petak, 18. sep 2015, 07:43)
Dejan [neregistrovani]

Svi zatvaraju granice!

Hrvati vec posle 2 dana, a kada cemo mi da uspostavimo pasosku i carinsku kontrolu ka Makedoniji? Situacija ce se sve vise zaostravati, ovo je van nasih mogucnosti. Oni vicu "Merkel", a do Merkel je do sada stigao minimalan broj.

(petak, 18. sep 2015, 06:40)
Milo od Macve [neregistrovani]

Izbeglice i Deutschland

Pa da hoce skoro sve Izbeglice u " Deutschland " nije ni cudo kad " Merelova " javno proklamuje da joj trebaju " Spezijalisti " . Vec odavno je " Deutschland " Gospodar Evrope . Kontrolise i vlada Evropom skrivena iza EU , Kapital je vazan a zna se gde je ( u Belgiji ili Luksemburgu sigurno nije .
A kad Srbija udje u EU . onda ce " Merkelova da odredjuje , tj. naredjuje , kako ce u Srbiji mora ziveti !!!

(petak, 18. sep 2015, 06:06)
Neca Pereca [neregistrovani]

Da mi je samo znati

Na sta ce da lici moja Srbija za par godina. Izbeglice nazad nece a kad nema kise bojim se dobar je i grad. Niko od evropskih zemalja ih nece osim nas Srba koji smo po svemu posebni.

(petak, 18. sep 2015, 04:24)
anonymous [neregistrovani]

Croatska tolerancija na delu. Sramota bre!

Ovo što rade Hrvatska i Madjarska je nečuveno i vidi se da je sve dogovoren, jer nadležni u EU mudro ćute ili sporadično komentarišu.
Pomoći migrantima da stignu gde su i pošli , preko;
-Sremske rače - Tuzla-Ploče -Dalmacija
-Sremska rača pa duž Save na više mesta imaju prelaz ka Hrvatskoj - EU

Reći Grcima i Makedoncima da skreću i ka Albaniji (Montenegro, Italia, Croatia, Slovenia...) , bre.

Ovo što rade je sinhronizovano i postaje ozbiljna situacija, ko zna šta još spremaju a Brisel se pravi lud?

(petak, 18. sep 2015, 03:26)
anonymous [neregistrovani]

iskreno ,

zabrinjava me samo Srbija, uopste ne raspravljam ,ni o Madjarima ni o Hrvatima ,a ni o emigrantima ,

Protest izbeglica u zagrebačkom naselju Dugave

Oko 500 izbeglica koje su smeštene u hotel "Porin" u zagrebačkom naselju Dugave, protestuju jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj, a i u tom delu grada je sve više interventne policije.

U jednom trenutku, iz hotela je istrčao jedan azilant nag do pojasa vičući "Sve ću da vas pobijem!" i bacio kamen prema novinarima, a tom prilikom povređena su dva snimatelja.

Izbeglice koje su stigle u hotel "Porin" novinarima poručuju da žele da odu jer su nepoželjni, bacaju nameštaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču – "sloboda, sloboda".

Prve izbeglice su jutros počele da pristižu u Prihvatilište za tražitelje azila, dok su izbeglice koje su u Dugavama smeštene već neko vreme primorane da potraže smeštaj na nekoj drugoj lokaciji.