AP: Mađarski policajac pustio psa na izbeglicu

Američka novinska agencija "Asošijeted pres" uložila je protest zbog toga što je mađarska policija u izbegličkom kampu Reske privela njenog novinara i primorala ga da izbriše snimak na kome se vidi kako policijski pas obara na zemlju jednog migranta.

Incident se dogodio u subotu uveče, dok je snimatelj agencije AP Luka Muzi snimao izbeglice koje su preko polja prelazile srpsko-mađarsku granicu u blizini mesta Reske.

Stigla je policija koja je zaustavila ljude, a jedan policajac je pustio psa na Sirijca, koji je oboren na zemlju i počeo je da viče: "Molim vas, molim vas, ja sam izbeglica".

Kada je video da Muzi snima incident, policajac ga je zaustavio. Muzi mu je pokazao legitimaciju i pokušao je da se udalji, ali mu to nije bilo dozvoljeno, a bilo mu je zabranjeno i da pozove svog urednika, ili dvojicu kolega koji su bili u blizini.

Policajac je tada odveo Muzija izvan registracionog centra u mrak i zahtevao da pregleda snimak, a potom ga je primorao da izbriše sve što je snimio tokom prethodna dva dana.

"Pritom, sve vreme sam osećao u svojoj blizini njušku psa", rekao je Muzi.

AP je u zvaničnom protestu portparolu mađarske vlade Zoltanu Kovaču naveo da je ponašanje policajca bilo neprihvatljivo i istakao da se novinarima mora omogućiti da prate događaje a da pritom ne rizikuju da budu fizički zlostavljani i bez straha da će im Vlada uništiti legalno napravljene snimke.

Pozivajući se na izveštaj policije, Kovač je demantovao tvrdnje novinara AP, rekaviši da su policajci samo želeli da vide da li je Muzi snimao njih - a pošto nije - niko od njega nije tražio da bilo šta briše.

Kovač je dodao i da su policajci sve vreme držali pse na povocu i da oni nisu bili pretnja snimatelju.

"Možda su psi lajali jer su dresirani da budu pretnja i da zastrašuju, ali je sasvim sugurno da nisu napadali", rekao je Kovač AP-u u telefonskom intervjuu.

Međutim, Muzi ističe da mu je policajac oduzeo sva dokumenta, a vratio mu ih je tek kada se uverio da su svi snimci izbrisani.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. sep 2015, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

Postovanje

Jasam bio granicar u R.Srbiji , bio sam 62. granicni bataljon Nis. Bio sam rasporedjen na Makedonskoj granici toje bilo 1992. na 93. god. Imali smo pravo da pustima kera na ilegalce u koliko ne stanu jer nije smeo tako da se krsi illegalno prelazenje granice, ukoliko bismo uhvatili nekog ilegalca zvali smo civilnu policiju i predavali ih njima tako da su bili kaznjavani za ilegalno prelazenje granice. Pozdrav iz Dijaspore .