Читај ми!

Brisel bez odgovora može li Mađarska vraćati migrante u Srbiju

Zvaničnici Evropske komisije nisu mogli da odgovore na pitanje da li Mađarska može u Srbiju vraćati izbeglice za koje oceni da nemaju pravo ulaska preko mađarske granice, ili ih mora slati nazad u Grčku, zemlju preko koje su imigranti najpre ušli u Uniju.

Na takvo pitanje novinara portparolka EK Nataša Berto je odgovorila da "Evropska unija ima sporazum o readmisiji sa Srbijom", a da "ne zna da li Mađarska ima poseban bilateralni ugovor o vraćanju azilanata", tako da ne može da komentariše, prenosi Beta.

Na pitanje da li Mađarska, kao što je najavila, može vraćati u Srbiju migrante iz trećih zemalja, budući da su vlasti u Beogradu rekle da ih neće prihvatiti, već da Mađarska jedino može da ih šalje u Grčku - zemlju EU odakle su i došli, portparolka Berto je odgovorila da "EU kao celina primenjuje načelo da se ljudi ne vraćaju preko granica, ako im je zaista potrebna međunarodna zaštita, a zahtevi za azil se razmatraju pojedinačno".

"Ali, ako je reč o osobama koja stižu u Evropu i nemaju pravo da tu ostanu, onda bivaju vraćena u zemlje porekla, kad EU ima sporazume o readmisiji i vraćanju, a pošto EU ima sporazume o readmisiji sa Zapadnim Balkanom, Mađarska može vraćati srpske državljane u Srbiju, ili odbiti ulazak na granici", dodala je Berto.

To je bilo objašnjenje na opasku da migranti stižu iz Evropske unije, Grčke, da je to "migrantski evropski put preko Zapadnog Balkana" kojim produžavaju dalje, preko Mađarske, i da je zato pitanje da li Evropska komisija ima jasan odgovor da li migrante koje Mađarska ne primi, može da vraća u Srbiju ili mora da ih prebaci u Grčku, gde su oni i ušli u EU.

Nataša Berto je navela da su ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU juče rekli da će EU pružiti pomoć zemljama na "balkanskom putu izbeglica" i da će uskoro EU o tome održati sastanak s Mađarskom i državama Zapadnog Balkana.

Po nezvaničnom objašnjenju izvora u EU, nema jasnog odgovora na to kako bi Mađarska, jer teško da pravno može privoleti Srbiju da prima nazad migrante iz Azije ili Afrike koji su najpre ušli u Uniju, mogla da vrati migrante u Grčku, pošto je EU zauzela stav da je Grčka u posebno teškoj ekonomsko-finansijskoj situaciji.

Dablinska pravila EU veoma jasno kažu da neka članica Unije, ako to proceni za shodno, može vratiti migrante u zemlju EU u koju su migranti ušli, jer ta članica EU na spoljnim granicama evropske dvadesetosmorice mora pokrenuti postupak za odobravanje azila migrantima.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević je juče saopštio da Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu.

Ivanišević je naglasio da "ukoliko žele da ih vrate, moraće da ih vrate u Grčku, jer je to prva zemlja ulaska u Evropsku uniju".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво