Читај ми!

Izbeglice hrle prema Mađarskoj pred zatvaranje granice

Izbeglička kriza na mađarsko-srpskoj granici bliži se vrhuncu. Svi ovogodišnji rekordi oboreni su juče. U Kanjiži je registrovano gotovo šest hiljada izbeglica, dok je mađarska policija saopštila da je za jedan dan granicu ilegalno prešlo 4.300 migranata.

Od početka godine registrovano je više od 180.000 ilegalnih ulazaka u Mađarsku, a samo u petak skoro tri hiljade. Dopisnik RTS-a javlja da je u juče u Mađarsku ušlo 4.330 izbeglica, što je novi rekord, a da je u Kanjiži registrovano njih 5.860.

Između žičanih ograda, migranti ilegalno prelaze zelenu liniju na mađarsko-srpskoj granici. Pripadnici vojske Mađarske su na licu mesta, ali ne reaguju.

Migranti većinom dolaze iz Sirije i kako kažu idu ka Nemačkoj jer je "to veoma prijateljska zemlja".

Volonteri iz Beča doneli su pomoć u napicima i hrani za izbeglice.

"Ja i moji prijatelji želimo da pomognemo ovim ljudima. Radimo ono što možemo", kaže jedan od volontera iz Beča.

Prihvatni punkt u mestu Reske obišli su zvaničnici Međunarodne federacije Crvenog krsta i crvenog polumeseca.

"Civilne organizacije i Crveni krst čine sve da odgovore na humanitarni izazov, ali je ovde potrebno mnogo više pomoći", kaže portparol Međunarodne federacije Crvenog krsta i crvenog polumeseca Stiven Rajan.

Situaciju sa izbegličkom krizom na mađarsko-srpskoj granici redovno prate i predstavnici Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija.

"Ono što je najpotrebnije i što je najveći izazov su informacije. Informacije o načinu dobijanja azila u Mađarskoj, o tome da moraju da daju otiske prstiju, što je izbeglicama najveća briga, informacije o dužini procesa i kada mogu da napuste Mađarsku, jer najveći deo njih želi da ide u Austriju i Zapadnu Evropu", kaže portparol UNHCR-a u Mađarskoj Erne Šimon.

U prihvatnim centrima u Mađarskoj je trenutno 2.215 ljudi – a situacija na tim mestima je mirna, saopštio je zvaničnik policije te zemlje. Međutim, Sirijci su zabrinuti, jer strahuju da će biti uhapšeni čim uđu u tu zemlju.

"Stvarno ne znam šta da radim, i šta će se dogoditi. Mađarska je najteži deo celog puta", kaže Rafan Husein iz Sirije.

Dok u Preševu očekuju novi talas desetina hiljada izbeglica, u Mađarskoj se nastavlja izgradnja ograde dužine 40 metara, koja treba da zatvori deo oko železničke pruge koja povezuje Horgoš u Srbiji i Reske u Mađarskoj.

U Sentgotardu, najzapadnijem mađarskom gradu na granici s Austrijom, počelo je uređenje punkta za registraciju ljudi.

Pretpostavlja se da će još milion Sirijaca do kraja godine napustiti zemlju, ukoliko se građanski rat nastavi, upozorava humanitarni koordinator UN za Siriju, Jakub el Hilo.

U međuvremenu, ruski vojni teretni avioni dopremili su u Siriju materijal za podizanje kampa za više od 1.000 izbeglica, saopštava rusko ministarstvo odbrane, a prenosi sirijska državna televizija.

Humanitarna pomoć se sastoji od šatora, kreveta, dušeka, šporeta, cisterni za vodu i hrane. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Rusija uz pomoć aviona oružjem snabdeva Siriju, svog dugogodišnjeg saveznika, a ruska vojska obučava sirijsku kako da koristi to oružje.

Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija osudila je "direktnu vojnu intervenciju Rusije", opisujući taj korak kao "neprijateljsko ponašanje".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи