Rezultati lokalnih izbora u BiH

SNSD osvojio najveći broj načelničkih funkcija u Republici Srpskoj, a Stranka demokratske akcije u Federaciji BiH, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije BiH.

SNSD osvojio je 41 načelničko mesto, SDA 36, Hrvatska demokratska zajednica BiH 16, koliko i Srpska demokratska stranka, saopštio je predsednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović.

Socijaldemokratska partija BiH osvojila je 9 načelničkih mesta, Stranka za BiH 4, a Demokratska narodna stranka i Hrvatska demokratska zajednica po 3 načelnička mesta.

Arnautović je, na ponoćnoj konferenciji za novinare, rekao da iz 19 opština u Komisiju nije stigao izborni rezultat, iako su opštinske izborne komisije imale zakonsku obavezu da tokom večeri dostave te podatke.

Prema podacima koje je izneo Arnautović, SNSD je osvojila najviše načelničkih funkcija u RS, kao i mesto gradonačlnika Banjaluke, dok je SDS na drugoj poziciji po broju osvojenih načelničkih mesta.

U Federaciji BiH najviše načelničkih funkcija osvojila je SDA, zatim HDZ BiH, a potom SDP BiH.

Gubitnik ovih izbora prema nezvaničnim rezultatima je Partija demokratskog progresa, koje nije uspela da dobije ni jedno načelničko mesto

Na lokalne izbore u BiH izašlo je ukupno 55 odsto birača od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Dodik: Potvrda politike SNSD-a

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik saopštio je da je SNSD zadržao vlast u 15 opština koliko je imao ranije i osvojio u još 20, čime je zadržao primat na političkoj sceni RS.

"Ovo je potvrda politike, koju vodi SNSD, ali i podrška politici Vlade RS koju ja predstavljam", rekao je Dodik i dodao da će ovo doneti dodatnu političku stabilnost.

Dodik je rekao da je ova stranka očekivala pobedu u 50 od 62 opštine u RS i da ostaje da se vidi na kojem će se broju zadržati.

"Nesumnjivo je da ulazimo u stabilan period u kojem ćemo se okrenuti opštinama u kojima smo dobili podršku i ispuniti data obećanja, a tamo gde su pobedili drugi neka oni ispunjavaju ono što su obećali", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je njegova stranka dobila tri načelnička mesta i u Federaciji BiH, i to u Grahovu, Glamoču i Drvaru.

Iz izbornog štaba SDS su potvrdili da je pobedu u većini opština odneo SNSD i da su u značajnijem broju zadržali opštine u kojima su bili na vlasti u prethodnom periodu uključujući i Bijeljinu i Doboj.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. okt 2008, 21:25)
anonymous [neregistrovani]

Pobjeda SNSD u RS

Dodik je najbolji srpski političar danas.Od njega mogu mnogi da uče kako se vlada državom.

(ponedeljak, 06. okt 2008, 19:04)
anonymous [neregistrovani]

Glamoč

Glamoč je napokon dočekao taj dan

(ponedeljak, 06. okt 2008, 16:55)
anonymous [neregistrovani]

Nezavisna RS

Bravo Dodiku, svaka cast!! Idemo polako ali sigurno ka nezavisnosti!! To mora da nam bude cilj, fino na demokratski nacin!!