Читај ми!

Mađarska počela gradnju kapije na pruzi Beograd–Budimpešta

Počeli radovi na postavljanju kapije na pruzi koja od Subotice vodi ka Segedinu, a preko koje izbeglice u poslednje vreme u većoj meri ilegalno prelaze granicu Srbije i Mađarske.

Na pruzi Beograd-Budimpešta, na mađarsko-srpskoj granici, pored žičane ograde sa obe strane, niče i konstrukcija za kapiju. Iako se kod pograničnog mesta Kelebija ne može sresti nijedna izbeglica, mađarska Vlada je odlučila da i duž ove pruge fizički onemogući prolaz migantima.

Pošto su stručnjaci mađarskih železnica obišli teren, danas je počelo postavljanje betonskih stubova, a za ponedeljak je najavljeno i postavljanje same kapije na prugu, javila je televizija M1.

Kako javlja izveštač RTS-a, kapija će biti postavljena na pruzi Beograd-Budimpešta, kod mesta Kelebija. Kapija će biti funkcionalna već u ponedeljak, biće otvarana samo u slučajevima kada treba da prođe voz. Za migrante prolaz neće biti dozvoljen.

Za prolaz migranata će do ponedeljka u ponoć biti otvorena pruga Horgoš-Reske (Subotica-Segedin), posle čega će biti zatvorena, ali još nije sigurno da li će i tu biti postavljena kapija ili ograda.

Na pruzi Horgoš-Reske već patroliraju pripadnici vojske Mađarske. Izbeglice prugom, preko zelene linije ilegalno ulaze u Mađarsku, a vojska i policija ih za sada u tome ne sprečavaju.

Na prihvatnom punktu Reske danas je bilo mirno. Izbeglice su u redu strpljivo čekale na autobuse koji su ih tokom celog dana prevozili u registracione centre širom Mađarske. Oni koji ne žele da ostave otiske prstiju u Mađarskoj, beže kroz polja...

Zbog svakodnevnog velikog priliva ljudi, mnoge izbeglice noć provode pod otvorenim nebom na punktu Reske. Čak i višečlane porodice sa malom decom odlučuju se na neizvesno putovanje.

Od početka godine registrovano je 181.014 ilegalnih ulazaka u Mađarsku. Do petka u ponoć podneto je 166.465 zahteva za azil, od čega samo u petak 2.093, izneo je na konferenciji za novinare Atila Kiš, zamenik direktora nacionalne imigracione kancelarije, prenosi MTI.

Mađarska policija je saopštila da su za protekla 24 sata u Mađarskoj registrovana 3.023 ilegalna migranta. Primećuje se da poslednjih dana ima mnogo više porodica sa malom decom koja pristižu.

Najviše izbeglica registrovano je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 2.818 u 50 grupa, uključujući i 732 deteta, a najviše njih registrovano je u okolini Reskea, a uglavnom se radi o izbeglicama iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

Na teritoriji ove županije samo tokom jučerašnjeg dana pokrenut je postupak protiv 12 krijumčara ljudi, među kojima je i jedan državljanin Srbije.

Njega je na auto-putu M5 u okolini Domaseka zaustavila policijska patrola, a u njegovom automobilu se nalazilo četvoro izbeglica iz Sirije koje je nameravao prebaciti u Austriju.

Državljanin Srbije je u pritvoru, dok su državljani Sirije predati u nadležnost imigracionih organa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи