Читај ми!

Mađarska bi da bude domaćin konferencije o izbeglicama

Mađarska je ponudila da bude domaćin konferencije na kojoj bi učestvovali njeni južni susedi, države koje nisu članice Evropske unije, poput Srbije ili Makedonije, a na temu masovnog priliva izbeglica i migranata iz balkanskih zemalja.

"Budimpešta će biti srećna da bude domaćin konferencije koja bi se bavila upravo saradnjom između zapadnih zemalja i zemalja zapadnog Balkana", izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto tokom boravka u Pragu, preneo je Tanjug.

Sijarto je najavio da će od naredne nedelje, Mađarska krivično goniti svakoga ko "narušava graničnu infrastrukturu", prenela je agencija AFP.

Agencije podsećaju da je 175 kilometara žičane ograde postavljeno na granici između Mađarske i Srbije.

U međuvremenu, mađarske železnice najavile su da će sutra početi sa radovima na postavljanju kapije na pruzi koja od Subotice vodi ka Segedinu, a preko koje izbeglice u poslednje vreme u većoj meri ilegalno prelaze granicu Srbije i Mađarske.

Mađarska televizija M1 prenosi da su stručnjaci ovog preduzeća danas obišli teren i za sutra najavili postavljanje betonskih stubova, a za ponedeljak i postavljanje same kapije na prugu.

Ova televizija takođe navodi da je i danas nastavljen priliv izbeglica iz pravca Srbije, uz napomenu da se sada ne zadržavaju četiri do pet sati na otvorenom kao početkom nedelje, već se odmah organizovano prebacuju autobusima u kampove gde su zbrinuti.

Na južnoj granici Mađarske već je raspoređeno oko 3.800 vojnika, a njihov glavni zadatak je da učestvuju u izgradnji ograde duž granice sa Srbijom, izjavio je mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko. Mađarska policija uhapsila 3.226 migranata koji su juče ilegalno prešli granicu.

Šimičko je, u izjavi kanalu TV2, potvrdio novinske navode da se svakog dana izgradi oko 10 kilometara ograde, prenosi mađarska agencija MTI, navodi Tanjug.

U skladu sa inicijativom nazvanom "Odlučna akcija 2015", koja je pokrenuta u sredu, zadatak mađarske vojske je da obezbeđuje granicu zajedno sa policijom pošto je "duž granice potrebna zaštita živih snaga, ograda nije dovoljna", zaključio je mađarski ministar odbrane.

Kako je juče saopšteno iz kabineta mađarskog premijera, ta zemlja bi mogla da završi izgradnju oko četiri metra visoke i 175 kilometara duge ograde na granici sa Srbijom početkom oktobra, pre najavljenog roka, 31. oktobra, kako bi zaustavila priliv izbeglica i emigranata.

U međuvremenu, mađarska policija je uhapsila 3.226 migranata koji su ilegalno prešli granicu na jugu Mađarske prethodnog dana, saopštila je mađarska policija.

Većina uhapšenih u pokušaju da pređu granicu kod graničnog prelaza Reske su Sirijci, Avganistanci i Pakistanci, naveo je MTI.

Širom Mađarske tokom jučerašnjeg dana otkriveno je 3.601 migranata, a zatvoreno 19 osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi, navedeno je u saopštenju mađarske policije.

Mađarsko ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je Vladi uvođenje kriznog stanja zbog masovnog priliva izbeglica, prenosi portal Vojvodina danas, navodi Tanjug.

Mađarska ipak neće formirati tranzitne zone koje bi bile otvorene prema Srbiji, izjavio je ministar Janoš Lazar zadužen za vođenje Kancelarije premijera i najavio otvaranje dva do tri nova prihvatna centra.

Lazar je rekao da 15. septembra u ponoć počinje "novo računanje vremena", to jest da oni koji hoće da uđu u Mađarsku moraju da se jave na nekoj od zvaničnih ulaznih tačaka i da će na graničnim prelazima moći da zatraže status izbeglice, a da će se tokom perioda obrade tog zahteva - najviše 12-14 dana - tim ljudima biti obezbeđena pravna zaštita i snabdevanje.

"Oni koji ne zatraže status izbeglice moraće da čekaju na ivici mađarske granice, ili u Srbiji. Njihovim snabdevanjem će morati da se pozabavi i Srbija, a mađarska vlada traži i saradnju Mađarske malteške dobrotvorne službe, Mađarske ekumenske organizacije i mađarskog Crvenog krsta", rekao je Lazar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара