Читај ми!

Mađarska, haos na železničkoj stanici Keleti

Mađarski policajci sa hirurškim maskama i rukavicama blokirali su pristup železničkim platformama na Keleti stanici za 400 izbelica i migranata koji žele da odu u Austriju ili Nemačku. Autrijske železnice obustavile saobraćaj ka Mađarskoj.

Mnogi migranti čekali su osam do deset sati na stanici kako bi se ukrcali u voz, a neki od njih su prenoćili u parku u Budimpešti, pošto su prethodne noći prešli put od mađarske granice do prestonice, prenosi Beta.

Uslovi na srpsko-mađarskoj granici su "katastofalni", rekli su volonteri koji pomažu izbeglicama u Mađarskoj i dodali da su zabrinuti da će se usled hladog vremena povećati broj bolesnih među njima.

Volonterka iz Austrije Katrin Niedermoser rekla je da je na granici "situacija zaista katastrofalna jer mnogo izbeglica dolazi na svakih sat vremena", a da tamo nema velikih šatora gde ljudi mogu da dođu, spavaju i da se odmore i dodala da nema struje, a samim tim ni tople vode.

Na području pogranične Županije Čongrad, prema podacima mađarske policije, tokom jučerašnjeg dana registrovan je rekordan broj izbeglica - 3.011 je ilegalno prešlo granicu Srbije i Mađarske, a među njima je bilo 661 dete.

Najveći broj izbeglica registrovan je u okolini Reskea, a među njima najviše ih je bilo iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

Na teritoriji čitave Mađarske juče je registrovan 3.321 ilegalni prelazak granice, a protiv 20 osoba, među kojima je bilo i državljana Srbije, pokrenut je postupak zbog krijumčarenja ljudi, kao i tri postupka zbog falsifikovanja dokumenata.

Portparol austrijske policije je rekao, da novi priliv migranata predstavlja veći pritisak na austrijske vlasti da organizuju njihov transport do Nemačke.

Prema rečima portparola austrijske policije, migranti u novom talasu priliva prelaze granicu od ponoći i, kako je rekao, očekuje se da će još njih stići u Austriju.

"To svakako nije kraj današnjeg talasa, jer će sigurno još njih doći", rekao je portparol ističući da ne može da proceni koliki je taj broj.

Austrijska železnica obustavila je privremeno, zbog "masivnog preopterećenja i bezbednosnog rizika", železnički saobraćaj između Austrije i Mađarske.

Radi se o "Rejldžet" liniji između Beča i Budimpešte, kao i prekograničnim regionalnim vozovima, saopštila je autrijska železnica.

Vozne karte za destinacije u Mađarskoj do daljeg neće biti u prodaji, a šatl-vozovi kojim su prebacivane izbeglice koje su proteklih dana pristizale pešice preko granice, nastavljaju da saobraćaju između Nikelsdorfa i Beča.

Portparol OeBB Mihael Braun je ukazao da i pored povećanog broja izbeglica nisu u planu vanredni vozovi za Nemačku.

"Činimo sve, ali očigledno da to nije dovoljno. Stigli smo do granica naših mogućnosti", upozorio je Braun.

U redovne vozove ka Nemačkoj trenutno može da uđe samo ograničen broj izbeglica, u zavisnosti od raspoloživih mesta.

"Sistem je potpuno preopterećen", podvukao je Braun.

Železnički saobraćaj između Mađarske i Austrije je obustavljen, kako je objasnio, zato što je bezbednosni rizik bio prevelik.

Vozovi koji su dolazili iz Mađarske bili su do te mere prepunjeni da nisu mogli da dobiju dozvolu za nastavak putovanja.

"U Austriji takvi vozovi ne bi mogli da napuste stanicu", istakao je Braun.

Već dve sedmice OeBB mobiliše sve što ima točkove, a to što je sada manje vozova na raspolaganju je iz organizatorskih razloga, pošto kompozicije moraju da budu servisirane i očišćene.

Braun je preneo molbu OeBB građanima da svojim privatnim vozilima ne dovoze više izbeglice, jer su svi kapaciteti popunjeni.

Protiv 22-ogodišnjeg državljanina Srbije je pokrenut postupak zbog krijumčarenja 17 izbeglica iz Sirije u minibusu.

Jedna izbeglica je preminula, a druga je teško povređena nakon što je sinoć u okolini Reskea putnički automobil naleteo na grupu izbeglica, saopštila je mađarska policija, prenosi Tanjug.

Nesreća se dogodila nešto pre ponoći kada je putnički automobil naleteo na tri osobe iz grupe izbeglica koje su se peške kretale putem u pravcu Segedina, navodi se u saopštenju.

Povređene je zbrinula medicinska ekipa, a druge izbeglice su se razbežale sa mesta događaja. Policija radi na rasvetljivanju ovog slučaja.

Mađari će podići zid pre roka

Iz kabineta mađarskog premijera je saopšteno da bi Mađarska mogla da završi izgradnju oko četiri metra visoke ograde na granici sa Srbijom početkom oktobra, kako bi zaustavila priliv izbeglica i emigranata.

Šef premijerovog kabineta Janoš Lazar rekao je na konfernciji za novinare da će ograda dugačka 175 kilometara biti podignuta pre najavljenog roka, 31. oktobra, prenela je agencija Rojters.

"Ova 3,5 do četiri metra visoka ograda može da bude odgovarajuća zaštita za zemlju, pogotovo ako policija patrolira sa druge strane", rekao je Lazar.

Istovremeno, Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će da otvori novi punkt za registrovanje emigranata u mestu Kormend, gde će istovremeno moći da bude smešteno 600 osoba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво