Читај ми!

Mađarska policija potisnula migrante sa puta i pruge

Oko 200 izbeglica iz Sirije koje su pokušale da krenu peške sa prihvatnog punkta Reske, policija potisnula sa pruge i puta na livadu sa šatorima, javlja izveštač RTS-a. Auto-put M5 koji od Horgoša vodi ka Budimpešti otvoren za saobraćaj. Izbeglice krenule peške sa stanice u Hegješhalomu ka Austriji, iako im je dopušteno da idu vozovima.

Mađarska policija je potisnula 200 izbeglica iz Sirije sa pruge i puta na livadu sa šatorima kod prihvatnog centra Reske, Oni su ponovo pokušali da probiju kordon i peške krenu ka Budimpešti, javlja izveštač RTS-a.

Migranti se upravo ukrcavaju u autobuse koji će ih prevesti u druge prihvatne centre u Mađarskoj.

Mađarska policija pod konstatnim kordonom drži izbeglice u blizini pružnog prelaz u okviru kampa Reske, a povremeno se dešavaju manji incidenti jer izbeglice, među kojima su žene i deca, primorani su na višesatno čekanje.

Kako navodi izveštač RTS-a, jedna Sirijka je uhapšena jer je policiju gađala kamenom. Iz policije ističu da će biti krivično gonjena.

Nadležni mađarski organi organizovali su trasport izbeglica autobusima, na svakih pola sata ili sat stignu po dva, a prednost imaju porodice sa decom.

Pokušaje pojedinaca da u autobuse uđu preko reda sprečava mađarska policija.

Auto-put ka Budimpešti bio je zatvoren zbog izbeglica, ali ga je mađarska policija ubrzo otvorila za saobraćaj. 

I dalje pristiže stotine izbeglica preko "zelene granice" sa Srbijom.

Inače, izbeglice su jutros, treći dan zaredom, probile policijski kordon i krenule peške u pravcu auto-puta M5 koji vodi ka Budimpešti, izvestila je Televizija M1

Oko 10.30 nekoliko stotina izbeglica počelo da se probija kroz policijski kordon, a razlog je, kako se navodi, to što izbeglice ne žele da se registruju, prenosi Tanjug.

Policija je potom okupila izbeglice koje su probile kordon i počela da ih prebacuje u druge prihavatne centre, dok je u kampu Reske trenutno između 500 i 1.000 ljudi.

Grupa od oko 150 izbeglica krenula je juče prema auto-putu, pošto su ušli u Mađarsku iz Srbije i policija je upotrebila suzavac da ih spreči da se pridruže drugoj grupi koji je juče u večernjim satima napustila kamp.

Policija je uz pomoć prevodilaca nastojala da objasni i ubedi izbeglice da treba da se registruju po dolasku u Mađarsku, dok su mnogi iz grupe skandirali: "Nećemo kamp" i "Budimpešta, Budimpešta".

Ipak, grupa od oko 50 izbeglica, uglavnom porodice, prihvatila je zahtev mađarske policije i ušla u autobuse za kamp u mestu Reske, javio je Tanjug.

Mađarska policija u današnjem saopštenju navodi da su dve osobe, koje manipulišu sa emocijama izbeglica, izvučene iz mase i da su privedene zbog nepoštovanja policijskih naloga.

U saopštenju se dodaje da je suzavac bio korišćen jer su izbeglice bacale plastične flaše na policiju i da je hitna pomoć morala da bude pozvana zbog osobe kojoj nije bilo dobro, što nije bilo povezano sa upotrebom suzavca, navodi MTI.

Regionalni put, koji vodi od mesta Reske ka Segedinu bio je juče zatvoren, kada je oko 100 policajaca formiralo liniju, što nije imalo uticaja na auto-put koji od Horgoša vodi ka Budimpešti.

Počelo je postavljanje još jednog kampa sa šatorima, a za izbeglice su zbog hladnoće obezbeđena ćebad i topla garderoba.

Dozvoljen prevoz vozovima za Austriju

U međuvremenu, danas je i grupa od 150 do 200 izbeglica napustila železničku stanicu u mađarskom mestu Hegješhalom, na zapadu zemlje, i pešice se zaputila ka Austriji.

Lokalni gradonačelnik Laslo Soke je za agenciju MTI izjavio da izbeglice verovatno nisu bile spremne da čekaju sledeći voz za Austriju, pa su se zato zaputile peške preko granice.

Soke je dodao da se od Hegješhaloma do granice za Austrijom može stići za oko 30 minuta.

Televizija M1 je nešto ranije izvestila da je izbeglicama na železničkoj stanici "Keleti" u Budimpešti dopušteno da se na vozove za Austriju i Nemačku ukrcaju samo u ograničenom broju.

Prednost imaju putnici sa validnim dokumentima, dok je izbeglicama dopušteno da zauzmu preostala mesta u vozu, prenela je agencija MTI.

Dopisnik M1 koji se nalazi na mađarsko-austrijskoj granici izveštava da kontrolori ponekad nalažu izbeglicama da siđu sa voza kako bi napravili mesta za druge putnike koji se ukrcavaju na stanicama između Budimpešte i granice, ali te izbeglice zatim mogu da uđu u sledeći voz za Austriju.

Tokom jučerašnjeg dana, na teritoriji Mađarske registrovano je 2.770 ilegalnih prelazaka granice, a podneto je 14 prijava zbog krijumčarenja ljudi i četiri prijave zbog falsifikovanja dokumenata.

Najveći broj izbeglica registrovan je na teritoriji pogranične Županije Čongrad – 2.529 izbeglica, među kojima i 455 dece.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара