Читај ми!

Izbeglice zaustavljene na putu ka Budimpešti, policija koristila suzavac

Mađarska policija zaustavila je grupu izbeglica koja se iz sabirnog centra Reske uputila ka Budimpešti. Pojednici pokušali da probiju kordon, policija uzvratila suzavcem.

Još jedna grupa izbeglica napustila je sabirni centar u Reskeu kod granice sa Srbijom i uputila se peške ka Budimpešti. Situacija se dodatno zakomplikovala, jer su pojedine izbeglice pokušale da probiju kordon policije, a jedan policajac je uzvratio suzavcem, prenosi Tanjug.

Prema izveštaju mađarske državne televizije M1, situacija se za sada smirila, nakon što je oko 300 izbeglica, koje su večeras krenule iz sabirnog centra peške ka Segedinu, policija zaustavila nekoliko kilometara dalje.

Izveštač televizije M1 sa lica mesta prenosi da i dalje traje ubeđivanje policije i izbeglica da se autobusom vrate u sabirni centar, što neki odbijaju i sede na putu, a u autobus ulaze uglavnom žene sa decom.

Regionalni put koji vodi od Reskea ka Segedinu je i dalje zatvoren, a trenutna situacija nema uticaja na auto-put koji od Horgoša vodi ka Budimpešti.

Glavni razlog nezadovoljstva i pokreta izbeglica jeste njihova registracija i odbijanje da daju otiske prstiju.

M1 navodi da se ove večeri u sabirnom centru kod Reskea nalazi između 100 i 200 izbeglica, ali je i konstantan priliv novih koje pristužu preko "zelene granice" sa Srbijom iz Kanjiže i Horgoša.

U međuvremenu je počelo postavljanje još jednog kampa sa šatorima, dok su zbog hladnoće za izbeglice obezbeđeni topla ćebad i garderoba.

Nakon što je ranije danas grupa od oko 300 izbeglica probila kordon policije kod tog sabirnog centra, njih oko 150 je peške, pod pratnjom policije, železničkom prugom stiglo do periferije Segedina, odakle su autobusima prebačeni do Kiškunhalaša, odnosno Bekeščabe, odakle će se sutra vozom uputiti ka Budimpešti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се