Читај ми!

Tenzije između policije i izbeglica u mestu Reske

Na granici Mađarske i Srbije, u mestu Reske, rastu tenzije između policije i migranata. Jedan čovek je povređen u neredima. Saobraćaj na auto-putu M5 koji od Horgoša vodi ka Budimpešti normalizovan. Austrija uspostavila kontrolu granice i vozova koji dolaze iz Mađarske.

Grupa od oko oko 300 izbeglica probila kordon policije kod sabirnog centra Reske. Njih oko 150 je peške, pod pratnjom policije, železničkom prugom stiglo do periferije Segedina, odakle su autobusima prebačeni do Kiškunhalaša, odnosno Bekeščabe, odakle će se sutra vozom uputiti ka Budimpešti.

Migranti su još dva puta puta pokušali da se probiju kordon, ali su vraćeni nazad, prenosi Tanjug.

Neki migranti kažu da je situacija toliko loša da žele da se vrate nazad u Srbiju, ali ih mađarska policija ne pušta.

Mnogi su spavali na otvorenom, u polju, na hladnim noćnim temperatutama i nadali su se da će biti prevezeni u centar za registraciju, prenosi AP.

Sirijac koji se predstavio kao Ali bio je veoma ljut na tretman policije.

"Mi smo ovde već dva dana, a mađarska vlada šalje samo jedan autobus. Mi tražimo da se vratimo u Srbiju i ne daju nam. Mi tražimo da idemo za Budimpeštu i ne daju nam ni to pravo. Zašto, zašto", zapitao je Ali.

Inače, članovi nekoliko mađarskih i međunarodnih humanitarnih organizacija dele pomoć u prihvatnim centrima za izbeglice u mestu Reske.

Nekoliko stotina migranata od jutros čeka da bude prevezeno do punktova za registrovanje, koje je postavila mađarska Kancelaraija za imigracije, javila je mađarska novinska agencija MTI.

Izbeglicama, među kojima je i mnogi proodica sa decom, humanitarne organizacije su delile hranu, piće i sredstva za higijenu. Oni su im takođe uručili toplu odeću i ćebad, kako bi lakše prebrodili hladne noći.

Grupe gađana su donele i gomile drva za ogrev, kako bi izbeglice mogle da nalože vatru na otvorenom.

U međuvremenu, zvanični Beč je ponovo vratio mere kontrole na svojim državnim međama, a uspostavljene su kontrole u vozovima iz Mađarske, potvrdilo je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je istaknuto, to je mera koja je pre svega usmerena protiv krijumčara ljudima jer je od ponedeljka posle podne, kada je ponovo uvedena kontrola sumnjivih vozila, policija uhapsila šest krijumčara.

Inače ova akcija za borbu protiv krijumčara pokrenuta je 30. avgusta i tokom proteklog vikenda je privremeno obustavljena zbog velikog talasa izbeglica iz Mađarske kada je kroz Austriju prošlo više od 16.000 izbeglica.

Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mađarske registrovano je 2.706 ilegalnih prelazaka granice, javlja dopisnik RTS-a.

Najveći broj registrovan je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 2.471 izbeglica, među kojima i 660 dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво