Читај ми!

Sukobi makedonske policije i migranata

Rano jutros došlo je do sukoba između makedonske policije i izbeglica koji pokušavaju da stignu u EU.

Oko 2.000 migranata koji su se okupili na grčkoj strani granice, kod mesta Idomeni, nešto posle svitanja, želelo je da što pre pređe u Makedoniju, ali su propuštane samo manje grupe na svakih pola sata, što je izazvalo tenzije, prenosi AP.

Situacija se kasnije smirila, pošto je povećano propuštanje preko granice, preneo je Tanjug.

Procenjuje se da je do podneva granicu prešlo oko hiljadu migranata.

Prema saopštenju grčke policije, oko 5.000 migranata je prošlo granicu prema Makedoniji za 24 časa – od nedelje ujutru do danas ujutru.

Grčki ministar za migracionu politiku Janis Muzalas istakao je da će najmanje dve trećine od 15.000 do 18.000 izbeglica i ekonomskih migranata koji se nalaze "u bednim uslovima" na ostrvu Lezbos, u istočnom Egeju, trajektima biti prebačeno do kopnenog dela Grčke u narednih pet dana.

Muzalas je za državnu televiziju ERT1 izjavio da su od danas za te svrhe angažovani dodatni trajekti, kao i da će neki brodovi biti korišćeni kao privremeni prijemni centri.

Na krhkim plovilima sa turske obale na Lezbos svakog dana stiže više od 1.000 migranata. Većina njih danima ostaje zarobljena na tom ostrvu čekajući identifikaciju, a nakon toga ukrcavanje na neki od pretrpanih trajekata.

Grčka privremena vlada je problem migranata postavila kao svoj prioritet, značajno unapredivši napore da se izađe na kraj s njihovim velikim prilivom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво