Читај ми!

Mađarska, izbeglice prihvatile da ih policija preveze u centre za registraciju

Izbeglice koje su kod mesta Reske probile policijski kordon i krenuli auto-put koji vodi prema Budimpešti, prihvatile su ponudu policije da ih preveze u centre za registraciju, javlja izveštač RTS-a. Grupa od 80 migranata ne odustaje od pešačenja.

Policija na auto-putu M5 u blizini mesta Reske ubedila je migrante da se vrate u prihvatni centar, pre svega zbog žena i dece i hladne noći pred njima. Izbeglice su auto-putem kasno popodne krenule prema Budimpešti i zbog toga je privremeno obustavljen saobraćaj na auto-putu.

Stotinak Sirijaca ranije je protestovalo kod Reske jer im policija nije dala da odu u novi prihvatni centar, javio je izveštač RTS-a.

Oko stotinu Sirijaca selo je na put kod prihvatnog punkta u mestu Reske, jer ih policija nije pustila da peške odu do novog prihvatnog centra, otvorenog tokom vikenda, javlja reporter RTS-a iz Mađarske.

Jednom četvorogodišnjem detetu je pozlilo tokom protesta, a doktori su mu na licu mesta ukazali pomoć.

Nakon nekoliko sati, autobusi za izbeglice su počeli da pristižu i Sirijci su se ukrcali u njih, prvo žene sa decom, pa ostali.

Ranije danas, nekoliko desetina Avganistanaca pokušalo je da pobegne sa prihvatnog punkta kod mesta Reske u Mađarskoj, javio je reporter RTS-a.

Avganistanci su vikali: "Sloboda, sloboda" i tražili da ih policija pusti dalje bez registracije. Policija im nije dozvolila da napuste punkt, javlja reporter RTS-a iz Mađarske.

Kako prenosi mađarska agencija MTI, policija tom prilikom nije koristila pendreke niti suzavac, a muškarci su izolovani.

U Reske stižu privatni automobili iz Austrije, Nemačke, Švedske prepuni vode, hrane, voća i ćebadi. Neki su vozili i po deset sati do Reskea, ali kažu da osećaju potrebu da pomognu ljudima u nevolji. 

Hladnu noć u kampu kod mesta Reske provelo je oko 500 migranata i izbeglica, navodi Tanjug.

Između brojnih šatora zapaljene su logorske vatre, a oni koji nisu imali šatore proveli su hladnu noć ležeći na zemlji, umotani u ćebad, ili u vrećama za spavanje, javlja izveštač M1 sa lica mesta.

Većina izbeglica je tražila od volontera ćebad i vreće za spavanje, kao i medicinsku pomoć, pošto su mnoga deca prehlađena i imaju temperaturu, pa mnogi kašlju.

Još od rane zore na prelaz Reske pristiže sve veći broj izbeglica i migranata, koje policija sprovodi do novog centra za registrovanje koji je otvoren proteklog vikenda, kao i do kampa koji je i ranije postojao.

Policija novi punkt naziva Centrom za strance i kaže da ima 100 velikih šatora za 1.000 ljudi. Migranti su se žalili na uslove u starom kampu, koji je često bio krcat.

Mađarska i Austrija su migrantima samo tranzitne zemlja koje prolaze na putu do zapadne Evrope. Od 15.000 izbeglica koje su tokom ovog vikenda ušle u Austriju iz Mađarske, samo 90 njih je podnelo zahtev za dobijanje azila.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grindbek dodao je da je većina izbeglica nastavila put ka Nemačkoj.

U međuvremenu, austrijska policija je saopštila da je 260 izbeglica prešlo granicu nešto pre ponoći i da su vozom nastavili put ka Beču.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da mađarska vojska, koja se na granici sa Srbijom može očekivati nakon 15. septembra, neće pucati na izbeglice.

Prema podacima mađarske policije, tokom jučerašnjeg dana registrovane su 2.203 ilegalne izbeglice, dan ranije 1.002, a u petak 2.181.

Najviše izbeglica, kao i do sada, registrovano je na teritoriji pogranične Županije Čongrad.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво