Читај ми!

Pusić: Možemo da zbrinemo 3.200 izbeglica

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić kaže da je njena zemlja u stanju da zbrine 3.200 migranata i izbeglica, ali da je predlog o kvotama za raspodelu migranata u zemljama članicama EU i dalje pod znakom pitanja.

"Hrvatska bi bila u stanju zbrinuti 3.200 izbeglica, ali ta brojka nije tačna (...) broj koji je odlučen je 550, a sve ostalo u ovom trenutku, bez obzira na govor koji će predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker održati, je vrlo pod znakom pitanja na nivou država članica", rekla je Vesna Pusić novinarima po završetku prvog dela neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja EU u Luksemburgu, javlja Tanjug.

Dodaje da Hrvatska "ima dosta visok stepen razumevanja kada je reč o izbeglicama s obzirom na iskustvo s ljudima u izbeglištvu koje je Hrvatska prošla i koje su ljudi u Hrvatskoj prošli".

Dodala je i da Zagreb ima plan u slučaju da izbeglički talas krene prema Hrvatskoj.

Pusićeva je istakla da migranti žele u tačno određene zemlji i da im se azil ne može nametnuti.

"Postoji još jedan problem, a to je da većina izbeglica i tražitelja azila ne želi ostati u većini država članica. Oni ne žele ostati u Mađarskoj ili Slovačkoj, oni žele u Nemačku, SSvedsku, skandinavske zemlje i taj način računanja i računa je na neki način račun bez krčmara", navela je Pusić.

Pusić smatra da se ovde radi o izbegličkoj, a ne migrantskoj krizi u Evropi, jer se ne radi o ljudima koji migriraju iz nekog svog izbora nego se u većini slučajeva radi o ljudima koji beže da bi spasili sopstveni život.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво