Читај ми!

Dodik: Donećemo zakon da opoziciji sudimo za izdaju

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kaže da će njegova stranka tražiti promenu krivičnog zakonodavstva kako bi mogla da pozove na odgovornost srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH zbog izdajništva.

Milorad Dodik je posle sednice Predsedništva SNSD-a precizirao da će ta stranka razmotriti inicijativu da u krivično zakonodavstvo Republike Srpske bude uvedena odredba krivične odgovornosti za "rušenje nadležnosti RS i neovlašteno prenošenje njenih nadležnosti na bilo koji drugi nivo", javlja Beta.

"Naravno da treba procesuirati i kazniti one koji vode izdajničke procese, jer naprosto nema drugog načina da ljudi postanu odgovorni za svoje mandate", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, takva inicijativa će biti pokrenuta zbog "izdajničke politike" koju vodi SDS na nivou BiH, a tražiće se da svako pitanje, koje se razmatra na državnom nivou, bude razmotreno u institucijama RS - Narodnoj skupštini ili Vladi.

Dodik je ocenio da delovanje SDS-a u institucijama BiH "sahranjuje šanse Republici Srpskoj za postojanje u dogledno vreme".

Lider SNSD-a dalje tvrdi da predstavnici Saveza za promene (SDS, PDP i NDP), koji su deo vlasti na državnom nivou, ne predstavljaju Republiku Srpsku, kao i da donose niz odluka koje nisu u interesu RS.

"Vidljivo je da politika Mladena Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, nego veleizdajnička", rekao je Dodik.

To se, kako je naveo, moglo videti i na odlukama u vezi sa urušavanjem interesa aerodroma u Banjaluci u korist nekih drugih aerodroma koji nemaju takvu tehničku opremljenost.

Ministar spoljne trgovine i turizma Mirko Šarović, koji je kadar SDS, izjavio je ranije da uslove za kargo prevoz, osim aerodrome u Banjaluci, ima i aerodrome u Tuzli.

Dodik je SDS ponovo optužio da vodi politiku "podaništva" prema Bakiru Izetbegoviću i njegovog SDA.

Lider SNSD-a tvrdi da on nema nameru da sarađuje sa SDA, koja, kako je naveo, u kontinuitetu pokazuje loše namere prema Republici Srpskoj.

"SNSD i SDA nemaju saradnju, niti će je imati. Mogu se naći na nivoima vlasti i tamo zastupati svoje stavove, ali nikakvo političko partnerstvo ne dolazi u obzir", istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da Glavni odbor SNSD-a ne prihvata bilo kakvo učešće u zajedničkim institucijama BiH u ovakvom rasporedu političkih snaga.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво