Читај ми!

Orban oprezan zbog migranata, moguća ograda i prema Hrvatskoj

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će ta zemlja graditi ogradu ka Hrvatskoj, ukoliko izbeglice počnu da dolaze i iz pravca te zemlje. Zagovornici kvota za migrante i sami znaju da to nije rešenje, ocenio je Orban, istakavši da "većina ilegalnih migranata nisu izbeglice".

Orban je na konferenciji u Briselu izjavio da je prioritet Budimpešte da ojača spoljnu granicu Evropske unije, odnosno granicu Mađarske sa Srbijom, i da će učiniti isto na granici sa Hrvatskom, ukoliko izbeglice počnu da koriste taj put, prenosi Tanjug.

Orban je naveo da je Mađarska protiv primanja mnogo izbeglica, koji su pretežno muslimani.

"Ne želimo da imamo veliki broj muslimana u našoj zemlji", rekao je Orban i podsetio kakvo je bilo iskustvo Mađarske sa otomanskom vladavinom, preneo je Rojters.

Orban je naveo da zvaničnici EU nisu ponudili da premeste tražioce azila iz Mađarske, ali da će razmotriti sistem kvota ukoliko im takav način raspoređivanja izbeglica bude ponuđen.

Razmeštanje ilegalnih migranata među državama članicama EU je iluzorno rešenje", ocenio je Orban.

U izveštaju nemačkog lista Velt se navodi da Evropska komisija razmatra preseljenje 54.000 migranata iz Mađarske u druge zemlje članice EU, što je Orban okarakterisao kao "blefiranje", ističući da se te brojke nisu razmatrale u razgovorima u kojima je učestvovao u Briselu.

"Zagovornici sistema kvota znaju da to nije rešenje"

"A sistem kvota je moralno teško pitanje", naveo je Orban, dodajući da to nije rešenje i da čak njegovi zagovornici to znaju.

Orban je naveo da niko ne govori o tome da li će manje izbeglica dolaziti posle uvođenja sistema kvota i ne postavlja se pitanje "šta će se desiti kada se izbeglice razmeste i kako će biti moguće da ih zadrže u zemlji koja im dodeljena".

Mađarski premijer je rekao da se Evropa danas ne suočava sa izbegličkom krizom, jer, kako je naglasio, "većina ilegalnih migranata nisu izbeglice".

"Statistika govori da raste broj migranata iz zemalja gde nema rata. Ako nastavimo dosadašnju evropsku politiku, 10 miliona će doći migranata u Evropu", rekao je Orban.

Napominje da ljudima ne treba buditi lažnu nadu i širiti iluzije da vredi dolaziti, jer će biti vraćeni, dodajući da Mađarska ne može sve da ih primi.

"U Evropi niko ne govori ima li ovome kraja. Ovo nema smisla. Moraju se zaštititi spoljne evropske granice. Mađarska zato postupa pravilno kada podiže zid", smatra Orban.

Parlament Mađarske će sutra usvojiti izmene zakona kojima će uvesti potpuno novi režim na mađarskoj granici, uz policiju i vojsku.

Od 15. septembra Mađarska pokreće kampanju u tranzitnim zemljama, da ne vredi polaziti na put i plaćati krijumčare ljudi.

Orban ističe da Mađarska mora da zaštiti svoju i šengensku granicu, pridržavajući se Sporazuma iz Dablina, Fronteksovih pravila i Šengenskog kodeksa.

Budimpešta je prema Srbiji podigla ogradu od bodljikave žice dugu više od 170 kilometara. Sada predstoji izgradnja palisade visoke oko četiri metara.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde koja bi trebalo da spreči da granicu prelaze ilegalni migranti koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju.

Više od 100.000 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Skoro svi migranti podnose zahtev za azil u Mađarskoj, ali pokušavaju da se domognu bogatijih evropskih zemalja Nemačke, Švedske ili Velike Britanije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво