Читај ми!

Erjavec: Arbitraža jedini način za rešenje spora s Hrvatskom

Arbitraža je jedini način za rešenje graničnog spora s Hrvatskom jer se to pitanje, uprkos nastojanjima, nije moglo rešiti dogovorom, smatra slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Erjavec je u razgovoru za Slovenački televiziju podsetio da dve susedne države tokom 18 godina pregovora nisu uspele da reše granični spor u Piranskom zalivu i da zbog toga arbitraža ostaje jedini adekvatan način, preneo je Tanjug.

Erjavec očekuje i da će taj mehanizam za rešavanje svojih sporova koristiti i druge zemlje u regionu.

Govoreći o Bledskom strateškom forumu, na kojem je sagovornicima iz

inostranstva izneo svoje poglede na zaplet oko arbitraže, ministar je naglasio da su se "praktivčno svi (sagovornici)" složili da sa arbitražom treba nastaviti i da očekuje da će Arbitražni sud uskoro popuniti sastav s dva nova arbitra.

Erjavec je, komentarišući izjave hrvatskih predstavnika da je arbitražni sporazum bilateralni dogovor Hrvatske i Slovenije koje spor u završnici moraju same da reše, rekao da to nije bilateralni nego međunarodni ugovor koji je donet pod pokroviteljstvom Evropske unije, prenela je agencija Hina.

Evropska komisija smatra potrebnim da Hrvatska i Slovenija pronađu
zajedničko rešenje za pitanje granica i podstiče dijalog suseda o tom pitanju, dok je za šeficu hrvatske diplomatije Vesnu Pusić arbitražni postupak "nepovratno kompromitovan" i to u tolikoj meri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban da nepristrano odluči.

Prema njenim rečima, Hrvatska je uverena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ, ali da uprkos tome država i dalje želi da sa slovenačkim partnerima traži alternativno rešenje za pitanje granica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво