Читај ми!

Brodovi s migrantima pristižu u Pirej

Oko 1.800 izbeglica je prošle noći stiglo u Pirej brodom koji dovozi migrante koji su ilegalno stigli na ostrvo Lezbos na istoku Grčke. Očekuje se da u toku dana stigne još jedan broj sa oko 2.500 ljudi.

Grčka ovog leta beleži porast broja izbeglica i migranata koji stižu na ostrva u gumenim čamcima preko susedne Turske, a humanitarne agencije procenjuju da je prošlog meseca dnevno u tu zemlju ulazilo oko 2.000 njih, prenosi Tanjug.

Posle pauze od nekoliko dana prošle nedelje, grčke vlasti su u subotu nastavile da sa ostrva Kos, Lezbos, Samos, Simi i Agatonisi na kopno brodovima prevoze izbeglice, pretežno iz Sirije, Iraka i Avganistana, nakon čega mnogi nastavljaju put kroz Evropu, prenosi Rojters.

Grčka, koja kuburi sa finansijama, upozorava da nema dovoljno infrastrukturnih kapaciteta da bi izašla na kraj sa tolikim prilivom izbeglica i migranata.

Predsednik Prokopis Pavlopulos rekao je svom francuskom kolegi Fransoa Olandu u telefonskom razgovoru da bi pitanje migranata i izbeglica trebalo da bude razmotreno na najvišem evropskom nivou, saopšteno je iz kabineta grčkog predsednika.

Ministar za migracionu politiku Janis Muzalas rekao je da će grčka prelazna vlada doneti mere za poboljšanje uslova za desetine hiljada izbeglica i migranata, koji stižu na grčka ostrva na istoku zemlje.

Prema njegovim rečima, mere će uskoro biti objavljene, a biće poboljšanja kako za izbeglice na ostrvima tako i za žitelje ostrva koji su suočeni sa poteškoćama.

"Problem je veoma velik. Ja sam optimista da može biti izbegnuta kriza", rekao je Muzalas, preneo je AP.

Posle sastanka sa premijerkom Grčke Vasiliki Tanu sa kojom je razgovarao o tom problemu, Muzalas je rekao da je neophodna intervencija Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

"Ukoliko evropska unija ne interveniše brzo u prihvatu ljudi... ukoliko to pitanje ne bude internacionalizovano na nivo Ujedinjenih nacija, veoma često ćemo rzagovarati o tome kako da izbegnemo krizu", rekao je grčki ministar za migraconu politiku.

Od početka godine u Grčku je stiglo više od 200.000 migranata. 

Udavilo se 11 izbeglica kod turske obale

U međuvremenu, turski mediji su objavili da se kod obale Turske najmanje 11 izbeglica utopilo, a pet se vode kao nestali kada su se prevrnuli čamci kojima su pokušali da se prebace na grčko ostrvo Kos.

Turska agencija Dogan je navela da je jedan čamac sa 16 ljudi potonuo u međunarodnim vodama po isplovljavanju iz Bodruma. Sedmoro se udavilo, a četvoro je spaseno.

Samo nekoliko časova kasnije, takođe kod obale Bodruma, potonuo je i drugi čamac sa šestoro ljudi. Udavila se žena i troje dece, dok se dvoje spasilo i doplivalo do obale u polu svesnom stanju, prenela je agencija AP.

Inače, ruta od Bodruma do Kosa je jedna od najkraćih koja vodi od Turske do grčkih ostrva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво