Читај ми!

Budimpešta, čekajući voz za obećanu zemlju

Ekipa RTS-a razgovarala je u Budimpešti sa migrantima koji su pokušali da se ukrcaju na voz za Nemačku, koja je za njih obećana zemlja.

Nekoliko stotina Sirijaca ispred železničke stanice "Keleti" u Budimpešti demonstrira ceo dan. Traže da se puste u stanicu jer im je cilj jedan - Nemačka. Sve vreme uzvikuju "Germany, Germany, let us go", međutim, policija je neumoljiva.

Ekipi RTS-a izbeglice su pokazale legalno kupljene karte za Salcburg koje su, kako kažu, platili 200 evra, a danas popodne nisu uspeli da stignu do tog voza.

"Ovde u Mađarskoj nas loše tretiraju, izgladneli smo, govore loše stvari o nama, želimo u Nemačku", kažu migranti i navode da je Nemačka dobra, slobodna zemlja.

"Nemačka je dobra zemlja i tamo su dobri ljudi, ovde imamo problema sa policijom", kažu izbeglice spred stanice "Keleti".

Stanovnici Budimpešte sa mrzovoljom gledaju na dešavanja pred železničkom stanicom.

"Ili neka ih puste dalje ili neka ih sklone odavde", kažu Mađari.

U Budimpešti je ekipa RTS-a srela i nemačkog državljanina koji putuje kući. Reporter RTS-a pitao ga je ima li budućnosti za izbeglice u Nemačkoj.

"Nemačka je velika zemlja, imamo dosta prostora, ali ne za ovoliko ljudi. Mislim da je evropska politika prema migrantima katastrofalna", ocenio je.

Zbog gužve sa izbeglicama mnogi su vozovi danas u dolasku i odlasku sa stanice "Keleti" kasnili i po više sati. U njih su mogli da uđu svi osim mirganata.

Podzemlje koje je tranzitna zona najupečatljivija je slika sa budimpeštanske stanice. U podzemlju najmanje hiljadu migranata čeka svoj voz za Nemačku. Da li će on stići potpuno je neizvesno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво