Читај ми!

Stanica u Budimpešti, stop za migrante

Glavna međunarodna železnička stanica u Budimpešti "Keleti" ponovo je, oko 10 časova, otvorena za saobraćaj, ali migrantima još nije dozvoljeno da u nju uđu. Migranti sa kupljenim kartama protestuju ispred zgrade železničke stanice i uzvikuju "Nemačka, Nemačka", javlja izveštač RTS-a sa lica mesta. Vladin portparol Zoltan Kovač kaže da Mađarska samo želi da sprovodi zakone EU.

Dok je migrantima i dalje zabranjen ulaz u stanicu, ostalim putnicima dozvoljeno je da se ukrcaju u vozove za Beč, javio je izveštač RTS-a.

Oko 500 migranata, uglavnom Sirijci, protestuje ceo dan ispred stanice skandirajući "Nemačka, Nemačka" i "Pustite nas odavde, hoćemo u Nemačku", ali kordon od stotinak policajaca im onemogućava ulazak u stanicu.

Novinarskim ekipama su neki od izbeglica pokazali karte koje su kupili za 200 evra, na primer do Salcburga, međutim, ne puštaju ih dalje iako imaju legalno kupljene karte.

U podzemlju stanice "Keleti" leži hiljadu Sirijaca u tranzitnoj zoni, koji beznadežno čekaju trenutak kada će moći da nastave put ka severu.

Stanica "Keleti" bila je jutros privremeno zatvorena, a od svih putnika je zatraženo da je napuste, pošto je na stotine izbeglica pokušalo da uđe u vozove za Austriju i Nemačku.

Putnici su preko razglasa obavešteni da sa stanice neće krenuti nijedan voz niti će u nju ući, javio je reporter agencije AFP.

Obaveštenje je usledilo pošto je oko 500 migranata – muškaraca, žena i dece, pokušalo da uđe u poslednji voz za Beč.

Nekoliko stotina ljudi ostalo je da čeka ispred stanice sa koje polaze svi vozovi za Austriju i Nemačku, dok je policija blokirala glavni ulaz.

Vladin portparol Zoltan Kovač je Rojtersu na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i šengensku vizu.

U međuvremenu, održana je zajednička sednica odbora za odbranu i nacionalnu bezbednost u mađarskom parlamentu. Portparol mađarske vlade Janoš Lazar ponovio je da je pozicija mađarske vlade jasna – svako ko uđe u zemlju mora to da učini legalno, javlja MTI.

Mađarska i Evropa moraju da uspostave održivu migracionu politiku ako žele da budu spremne za "nove milione" onih koji idu ka Evropi, istakao je Lazar.

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku.

Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj.

Samo tokom jučerašnjeg dana, 3.650 migranata stiglo je vozovima u Beč, što je najveći broj za jedan dan od početka godine, saopštila je austrijska policija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво