Читај ми!

Ferguson: Britanija podržava oba entiteta u BiH

Velika Britanija potpuno podržava strukturu sa dva bosansko-hercegovačka entiteta koja je sadržana u Dejtonskom sporazumu, istakao je britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson.

Edvard Ferguson je, u kolumni za Nezavisne novine, povodom 20-godišnjice Dejtona, naveo da je Britanija kao potpisnik dokumenta obavezna da ga čuva i brani, osim u slučaju menjanja ustavnim putem, prenosi Tanjug.

Britanski diplomata ističe da su za London prioriteti u BiH socijalna i ekonomska reforma, a ne ustavne promene ili nametanje centralizovane agende.

Ferguson, između ostalog, poručuje da Ujedinjeno Kraljevstvo želi da Republika Srpska i Federacija BiH budu uspešne - svaka za sebe i zajedno, kao ključne komponente BiH.

Brojni međunarodni zvaničnici, ali i oni u Federaciji BiH, Dejtonski sporazum vide kao prevaziđen, u Republici Srpskoj smatraju da se izvorni elementi Dejtona moraju i dalje primenjivati i poštovati, a vlasti Srpske najavljuju referendum na kojem bi se građani izjasnili o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, zaustavio je krvavi rat u Bosni i Hercegovini - parafiran je nakon tronedeljnih pregovora 1995. godine u vojnoj vazdušnoj bazi Rajt Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo.

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decemba 1995, čime je BiH podeljena na dva entiterta - Republiku Srpsku i Federaciji BiH.

Potpisnici, tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, RBiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, obavezali su se da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво