Читај ми!

Pusićeva: Jedna grupa otela Salopeka, druga objavila snimak

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić saopštila je da je jedna ekstremistička grupa otela Tomislava Salopeka u Kairu, dok je druga, Islamska država, objavila snimak. Kaže da konkretnih zahteva nije bilo i da nije moguće utvrditi da je Salopek zaista ubijen. Rojters javlja da je hrvatski državljanin ubijen posle isticanja roka.

Sudbina Tomislava Salopeka, za koga Islamska država tvrdi da ga je likvidirala, još nije poznata, rekla je Vesna Pusić precizirajući da ni hrvatska ni egipatska strana nemaju potvrdu da je Salopek, otet pre tri sedmice nedaleko od Kaira, likvidiran.

Otet je 22. jula nedaleko od Kaira, a pripadnici Islamske države objavili su juče na svom Tviter nalogu fotografiju tvrdeći da se na njoj nalazi telo ubijenog hrvatskog državljanina.

"Osam dana kasnije za njega je tražen novac. Nije bilo kontakata od njegovih otmičara sve do 9. avgusta, kada je snimljen u pozi karakterističnoj za Islamsku državu, rekla je Pusićeva na konferenciji za novinare u Rijeci, preneli su hrvatski mediji.

Podseća da je na tom snimku traženo oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora.

"Kako nije bilo precizirano na koje žene se misli, a 99 odsto žena u egipatskim zatvorima su muslimanke, tada je zaključeno kako nema konkretnih zahteva. U priči oko otmice sudelovale su dve grupe: jedna koja je otela Salopeka i druga koja je objavila video-snimak. Nakon objave snimka, bili smo u kontaktu sa egipatskim vlastima, razgovarali s egipatskim ministrom spoljnih poslova i u roku od 24 sata od objave bili smo u Kairu zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka", rekla je Pusićeva.

Poručila je da je terorizam globalna opasnost koja nikoga ne zaobilazi i protiv koje treba da se bori ceo svet.

"To što se dogodilo pokazuje da je međunarodna koalicija za borbu protiv Islamske države, za borbu protiv terorističke organizacije danas važnija nego ikada i da treba biti odlučnija nego ikada pre", rekla je Pusićeva i podsetila da u toj koaliciji ima više od 63 države.

Rojters je danas javio da su ekstremisti Islamske države u radio-emisiji saopštili da je njihova egipatska podružnica ubila hrvatskog taoca, dan pošto je fotografija sa obezglavljenim telom kružila unutar grupe pristalica, prenosi Tanjug.

Aktivisti Islamske države naveli su da su u pokrajini Sinaj "vojnici kalifata ubili hrvatskog zarobljenika, čija je zemlja učestvovala u ratu proitiv ID, posle isticanja roka i pošto su ga obe vlade napustile – i hrvatska i egipatska".

Autentičnost fotografija nije potvrđena

Naime, autentičnost fotografija koje su objavili teroristi putem društvenih mreža nije potvrđena.

Tomislavljeva supruga Nataša Salopek pak poručuje da želi da veruje da je on još živ i da će se nadati do samog kraja.

Ukoliko ubistvo Salopeka bude potvrđeno, on će biti deveta žrtva iz zapadnih država.

Prvi put su objavljena i imena egzekutora u pustinjskom području Sinaja, prenosi Jutarnji list i navodi da će njihov identitet biti predmet detaljnijih analiza obaveštajnih agencija narednih dana.

Bi-Bi-Si, međutim, tvrdi da je nemoguće dobiti stopostotnu potvrdu egzekucije taoca i podseća da su isti problem imale sve vlade država čiji su građani pogubljeni na isti način.

Stručnjak Bil Rođio kaže da ne može da se seti nijednog slučaja u kome je (vlada zemlje iz koje je ubijeni talac) dobila telo".

Kada se ne mogu poslužiti fizičkom verifikacijom, stručnjaci se koriste vizuelnim dokazima koje je objavila grupa, objašnjava Rođio i navodi da je u slučaju hrvatskog taoca "ubistvo sledilo poznati uzorak" i da nema "nijednog uverljivog razloga" verovati da su tvrdnje o ubistvu taoca lažne.

"Oni ubijaju ljude kako bi širili svoju propagandu. Video-snimci su se do sada pokazali verodostojnima", podseća Rođio s kojim je saglasan i profesor Adam Dolnik, stručnjak za pregovore sa otmičarima, tvrdeći da Islamska država nema razloga za laganje, jer bi na taj način sebi uništili kredibilitet.

Kako utvrditi verodostojnost snimka

Pol Ginsberg, forenzički stručnjak za audio i video-snimke, navodi da stručnjaci treba da analiziraju "elektronske impulse, audio, video, govor, glasovnu identifikaciju, geografiju – koje god informacije to može da osigura – kao i tehnike produkcije", dok specijalista za autentifikaciju video-snimaka Ed Primeu kaže da je "jedna od prvih stvari koje treba proveriti konzistentnost s video-snimcima koje su ranije snimljene, kao i vrsta fajlova i video okvira".

I dok su juče svi mediji saosećali sa Hrvatskom zbog još, doduše, nepotvrđenog pogubljenja Salopeka, hrvatski mediji danas prenose pisanje jednog BiH portala koji je naveo:

"Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog onog koji se poigrava s Islamskom državom".

Ne navodi se ime pomenutog portala, ali se ističe da je, iako su vest objavili na bosanskom jeziku, domen registrovan u Saudijskoj Arabiji na ime Abdulaha Abdurahmana.

Hrvatski mediji su preneli i da je francuska firma CGG, za koju je Salopek radio, izvestila da će se možda delimično povući iz Egipta.

Portparol Kristof Barnini rekao je za Bi-Bi-Si da firma pregovara sa klijentima o nivou rizika na koji su spremni.

Međutim, kako se navodi, odbio je da komentariše detalje okolnosti Salopekove otmice, ali je rekao da je CGG, u međuvremenu, podigla nivo bezbednosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво