Читај ми!

Potraga za Salopekom, ispituju se tragovi

Opsežna portaga za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom se nastavlja, a pored hrvatske vlasti u akciju su uključene i egipatske nadležne službe koje, kako se navodi, rade sve što je u njihovoj moći kako bi locirale i spasle hrvatskog državljanina iz ruku ekstremista Islamske države.

Portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid potvrdio je zagrebačkom Jutarnjem listu da su pronađeni "neki dokazi, tragovi koji se ispituju" u pokušaju lociranja Salopeka. Abu Zeid naglašava da su hrvatske i egipatske diplomatske službe u kontaktu zbog čitavog slučaja i dodaje da se, pre svega, pokušava saznati da li je oteti Hrvat živ.

"To pokušavamo da saznamo. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je reč o suprotnom", kaže portparol egipatskog ministarstva.

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti sprovode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu, a bezbednosne snage su, navodno, upale u uporišta ekstremista na Sinaju. 
Upitan da li su ti navodi medija tačni, Abu Zeid je odgovorio da Ministarstvo spoljnih poslova nema uvid u operativne detalje istrage, ali da je siguran da će egipatske vlasti to rešiti što je moguće pre.

"Ovakvi incidenti su izolovani, raštrkani, događaju se u nekim delovima zemlje. Vidite kako Egipćani žive, Egipat nije područje terorizma, no takve stvari se događaju. Postoji potreba da sve države koordinišu svoje napore, pokažu solidarnost i dele informacije jer svi ovi incidenti pokazuju da terorizam ne pravi razliku između vere ili zemlje. Teroristi imaju svoju dinamiku, svoje teorije", objašnjava Zeid.

Abu Zeid naglašava da egipatska vlada daje sve od sebe da se izbori s terorizmom i istrebi ga, ali da su svesni da će za to trebati vremena i da je veoma bitna koordinacija i saradnja između država, jer nijedna zemlja ne može sama "istrebiti terorizam".

Za zahtev koji su otmičari dali u slučaju Salopek – oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora, egipatski zvaničnik tvrdi da je vrlo uopšten, da se ne zna na koga se odnosi i da je reč samo o pokušaju da pokažu da imaju neki cilj koji brane.

"Da su ozbiljni, rekli bi na koga misle", naglašava i dodaje da je reč o "destruktivnom činu terora koji nema opravdanja".

Porodici otetog Salopeka poručuje da imaju solidarnost i podršku egipatskih vlasti i da svi zajedno treba da se nadaju da će "biti pušten što pre", uz podsećanje  da egipatske vlasti imaju pravilo o nepregovaranju s teroristima.

"Tolerancija za to je nula i nadamo se da ćemo ga uz pomoć otkrivenih tragova što pre pronaći i osloboditi", zaključio je Abu Zeid.

Inače, kako piše Večernji list, dvojica egipatskih policajca, pripadnika antiterorističke specijalne jedinice, poginula su, a troje ih je ranjeno u potrazi za otetim Hrvatom kada je na poluostrvu Sinaju njihovo vozilo naletelo na minu koju su postavili pripadnici terorističke organizacije ISIL, kako bi usporili njihov prodor još dublje u teritoriju koju kontrolišu.

I dok traje opsežna potraga za Salopekom, čijom egzekucijom ekstremisti Islamske države prete egipatskoj vladi, njegova sudbina još je nepoznata i maglovita i niko ne želi da nagađa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи