Читај ми!

Granić: Odnosi Hrvatske i Srbije nisu dobri

Savetnik hrvatske predsednice Mate Granić kaže da odnosi Hrvatske i Srbije nisu dobri. Ističe da nije dobar trenutak za dolazak predsednika Tomislava Nikolića u Zagreb. Tihom diplomatijom treba stvoriti uslove za razvoj normalnih odnosa, poručio je Granić.

Dan nakon što je Hrvatska nizom manifestacija obeležila dve decenije od "Oluje", a Srbija Dan sećanja na srpske žrtve u toj vojno-policijskoj akciji kada je i više od 220.000 Srba proterano, dve države su razmenile protestne note, a savetnik hrvatske predsednice Mate Granić kaže da odnosi dve države nisu dobri i da nije vreme za posetu predsednika Tomislava Nikolića Hrvatskoj.

Granić je, na pitanje novinara TV N1 može li se reći da su nakon ovih istorijskih nota odnosi Srbije i Hrvatske ne samo hladni nego ledeni, rekao da ti odnosi "u svakom slučaju nisu dobri", prenosi Tanjug.

Granić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske, insistira na zvaničnom stavu hrvatske države da je tu reč o pokušaju stvaranja mita na zameni teza, te da su "(Slobodan) Milošević i JNA izvršili agresiju na Hrvatsku".

Za njega je, kao i za hrvatski državni vrh, akcija "Oluja", u kojoj je 220.000 Srba proterano, a gotovo 2000 njih ubijeno ili nestalo, bila, kako kaže, legalna i legitimna vojna akcija.

Upitan da li može doći do Nikolićeve posete Hrvatskoj i susretu sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović nakon njegove izjava da je današnja Hrvatska nastala na Pavelićevoj NDH i da Hrvatska nije paradu priredila na dan pobede nad fašizmom jer ne može ići protiv sebe, Granić kaže: "Sada svakako ne. Odnosi nisu dobri... Nikolić zbog svojih izjava sada ne može doći u posetu Hrvatskoj".

Da bi Beograd i Zagreb normalizovali odnose potrebno raditi na konkretnim pitanjima, smatra Granić. "Tihom diplomatijom treba stvoriti uslove za razvoj normalnih odnosa", naveo je.

Na pitanje zašto Hrvatska ipak ne oda počast srpskim civilima ubijenim u "Oluji" i nakon akcije, Granić ne spori da je srpskih civilnih žrtava u toj akciji bilo i dodaje da svako treba da žali za svakom žrtvom. "Ovo sada nisu dobri uslovi, ali doći će vreme i za to", veruje Granić.

Hrvatska je Srbiji juče uputila notu zbog paljenja hrvatske zastave na radikalskom skupu ispred ambasade u Beogradu i delova govora predsednika Nikolića povodom obeležavanja Dana sećanja u Srbiji i hrvatske proslave "Oluje".

Srbija je uzvratila demaršom hrvatskom ambasadoru u Beogradu u kojem je osudila nacionalističke ispade na obeležavanju vojno-policijske akcije u Kninu i skandiranja "Ubij Srbina" na koncertu pevač Marka Perkovića Tompsona koji je poznat po interpretiranju ustaških pesama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво