Читај ми!

Protestna nota Hrvatske zbog Šešeljevog paljenja zastave

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu otpravnici spoljnih poslova Republike Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović i prenet joj je zahtev da srpska vlada što pre sankcioniše one koji su pred hrvatskom ambasadom u Beogradu palili hrvatske zastave. Izjave predsednika Tomislava Nikolića ocenjene su "netačnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim".

"Apsolutno je nedopustivo da optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj, sa nekolicinom svojih pristalica i neometan od strane policije, juče ponovo, pred Ambasadom Republike Hrvatske u Beogradu, pali hrvatsku zastavu i svojim izjavama podseća na retoriku iz devedesetih. Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo", stoji u protestnoj noti Željka Kuprešaka, pomoćnika ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, piše Jutarnji list.

Još jednom se pokazuje, ističe Kuprešak, da izjave "optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj saradnji, odnosima država u regionu i njihovom evropskom putu".

Kuprešak je dodao da događaji koji su prethodili incidentu takođe nisu doprineli smirivanju situacije kao ni racionalnom i odgovornom delovanju, a govori visokih srpskih zvaničnika povodom 20-godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" kontraproduktivno deluju na normalizaciju odnosa između zemalja.

U tom kontekstu, navodi se u protestnoj noti, "izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska 'Olujom slavi pobedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera', smatramo u potpunosti netačnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim".

Vojislav Šešelj je zapalio hrvatsku zastavu pred Ambasadom Hrvatske u Beogradu na dan kada je u Hrvatskoj obeležena vojna pobeda u "Oluji", a Danom žalosti u Srbiji odlazak hrvatskih Srba u toj akciji u leto 1995.

Šešelj je sa oko 300 pristalica Srpske radikalne stranke došao pred zgradu Ambasade Hrvatske i zapalio hrvatsku zastavu poručivši da "nikad neće priznati ustašku državu".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи