Читај ми!

Proustaške provokacije u Kninu i Rijeci

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson pozdravio publiku okupljenu na proslavi "Oluje" u Kninu povikom "za dom spremni". Čulo se i skandiranje "Ubij Srbina", javlja "Indeks". Ustaške parole i u Rijeci.

Tompsonov koncert najavljivao se kao centralni događaj proslave godišnjice "Oluje" u Kninu. Pevač je na pozornicu izašao tradicionalno uz povik "Za dom spremni".

Ispaljene su konfete, a u publici zapaljene baklje. Taktove "Čavoglava" i "Anice kninske kraljice", s "paljenjem Krajine do Knina" uzvikivala su i deca, na ramenima svojih roditelja.

Koncertu je prisustvovao predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a najavljivan je dolazak predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na tribinama je viđen njen muž, Jakov. 

I tokom dana grupa ljudi koji su došli u Knin na godišnjicu operacije "Oluja", uz nacističke pozdrave, pevala je ustaške pesme. Ustaški pozdravi i pesme čuli su se na glavnom trgu u Kninu, gde je obeležena 20. godišnjica "Oluje", javio je hrvatski portal Indeks.

Grupa okupljenih vikala je "Za dom spremni" i pevala "Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina", piše taj portal, navodeći i da su hrvatski premijer Zoran Milanović i bivši predsednik Ivo Josipović dočekani zvižducima i uvredljivim povicima.

"Poručite crvenima u Vladi da ih pozdravljaju ustaše iz Škrabinje", citira Indeks jednog od prisutnih u Kninu.

Milanović i njegovi saradnici nisu ušli na misu koju je održao kardinal Josip Bozanić, a koja je bila rezervisana samo za bliske HDZ-u.

Premijer je sa Kninske tvrđave izveden gotovo sat vremena posle kraja zvanične ceremonije, nakon što je njegovo obezbeđenje sačekalo da se većina potencijalnih provokatora raziđe, navodi portal i dodaje da je premijer izveden kroz restoran, na donji plato tvrđave.

Masa je sa oduševljenjem dočekala čelnike Hrvatske demokratske zajednice, ali i pevača Marka Perkovića Tompsona.

Neoustaških provokacija bilo je i u Rijeci. S Mosta hrvatskih branitelja u 19 sati krenula je protestna povorka od stotinak ljudi, uglavnom iz redova ratnih veterana i pripadnika "Armade", zbog održavanja tribine "Žene u ratu", ili "Drugi rat" u kojoj pet žena različitih nacionalnosti priča svoja sećanja na ratne dane.

Demonstranti su uzvikivali: "Otvori vrata" i "Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina" i "Ustaški se barjak vije za slobodu i za dom".

Demonstranti su pevali ustaške pesme i vređali reditelja Olivera Frljića i gradonačelnika Vojka Obersnela.

U riječkom pozorištu organizovan je javni razgovor s pet žena različitih nacionalnosti iz Vukovara, Osijeka, Knina, Drniša i Ličkog Petrovog Sela, ratnih stradalnica.

 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара