Читај ми!

Hrvatska u Kninu slavi "Oluju"

Podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, otkrivanjem spomenika prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, preletom "migova" i svečanom misom, u Kninu je održana centralna manifestacija povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20-godišnjice akcije "Oluja".

Svečanosti u Kninu prisustvovali su najviši državni zvaničnici – predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko, ministri u Vladi, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, predstavnici vojnog vrha i brojni generali učesnici "Oluje", među njima i Ante Gotovina, prenosi Beta.

Hrvatska predsednica se građanima obratila na centralnom trgu u Kninu. Rekla je da je pobedom u Oluji "slomljena kičma velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića", javio je portal Index.hr.

Dodala je i da je "Oluja" sprečila i pad Bihaća, pa možda i većeg masakra od onog u Srebrenici.

"Rekla sam to juče u Zagrebu i reći ću opet danas ovde. Žalimo za svakim izgubljenim životom: i hrvatskim i srpskim. Ali opet naglašavam da je uzrok tome bila Miloševićeva ekspanzionistička velikosrpska politika. Stoga nije dobro da su danas u Srbiji vrlo glasni koji su bili vrlo tihi u vreme okupacije trećine hrvatske teritorije ili su otvoreno podržavali Miloševićevu politiku. Mi se u Hrvatskoj ne želimo vratiti u prošlost, ne želimo srpski narod kriviti zbog agresije na našu državu, ali nikad nećemo dozvoliti da se agresor i žrtva izjednačavaju", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Predsednica Hrvatske i sin Franje Tuđmana, Miroslav, otkrili su prethodno spomenik prvom hrvatskom predsedniku, a s Kninske tvrđave pušteni su i beli golubovi.

Potom je nastupila aero-grupa "Krila Oluje", koja je na nebu iznad Knina izvela program.

Premijer Milanović i predsednik Sabora, u pratnji zamenika načelnika Glavnog štaba Dragutina Repinca i direktora policije Vlade Dominića, položili su jutros vence ispred spomenika hrvatske pobede "Oluja 95".

Predsednica Hrvatske i predsednik Sabora prisustvovali su i svečanoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u "domovinskom ratu", a tome je prethodio zajednički mimohod ulicama grada Knina do nove kninske crkve.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je na misi, reagujući na optužbe iz Srbije da Hrvatska slavi progon srpskog stanovništva s tog područja, da su Hrvati bili proterani s tih prostora 1991. godine.

Dodao je da mnogi Srbi nisu 1995. otišli po sopstvenoj odluci. "Nažalost, bilo je nakon vojno-policijske akcije i slučajeva pljačkanja i paljenja srpskih kuća, bilo je i žrtava. Zbog toga treba žaliti. Danas se s ljudskim i hrišćanskim pijetetom spominjemo svih žrtava rata devedesetih godina na hrvatskim prostorima", rekao je Bozanić.

Predviđeni su i susreti, sportski i zabavni program u Kninu. Za uveče je najavljen koncert na kojem će nastupiti kontroverzni pevač Marko Perković Tompson, na čijim nastupima je ranijih godina bila vidljiva ustaška ikonografija. O njegovom nastupu dogovorila se gradska uprava Knina.

Zbog nesaglasnosti oko mesta i načina proslave, Dan pobede i domovinske zahvalnosti i 20-godišnjica "Oluje" ove godine slavi se dva dana – vojna parada juče je održana u Zagrebu.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović sinoć su izrazili žaljenje za svim žrtvama rata i poručili da je vojno-policijska akcija "Oluja" bila opravdana i oslobodilačka operacija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи