Читај ми!

Održana vojna parada u Zagrebu

Povodom dvadesete godišnjice operacije "Oluja", u Zagrebu je održana vojna parada. Učestvovalo je blizu 3.000 vojnika, ratnih veterana, invalida i dobrovoljaca, kao i 300 vozila i 30 letelica.

Kako prenosi zagrebački Jutarnji list, iako je prvobitno bilo zamišljeno da Vukovarskom ulicom prođe i jedna jedinica savezničkih vojnika, od toga se odustalo zbog kratkog vremena za njihovo uvežbavanje.

Ovo je bila prva parada, posle 18 godina, kojom Hrvatska obeležava 20. godišnjicu vojno-policijske akcije "Oluja", kada je iz Krajine proterano više od 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo.

Kolonu dugu četiri kilometra činilo je 3.000 pripadnika Oružanih snaga, 300 vozila i 30 aviona, prenosi Tanjug.

Parada je bila sastavljena iz tri dela - pešačkog, letačkog i oklopno-mehanizovanog.

Zahvaljujući tehnici i video-zidu, Zagreb se povezao i s morem, odnosno bračkim kanalom kojim su plovili brodovi Hrvatske ratne mornarice.

Iako je Zagreb na učešće na paradi u hrvatskoj prestonici poslao poziv svim članicama NATO-a, a bilo je i najava učešća američkih vojnika, koji će za tu priliku doći iz baze Avijano, parada se održava bez učešća stranih vojnika.

Učešće su, naime, najpre najavili, a potom otkazali Nemačka, SAD, Slovenija i Velika Britanija.

Avioni "MiG 21" hrvatskog vazduhoplovstva su otvorili i zatvorili paradu, kojoj je prisustvovalo više stotina zvanica, među kojima i državni vrh s predsednicom Hrvatske i vrhovnim vojnim komandantom Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Zoranom Milanovićem i predsednikom Sabora Josipom Lekom.

Pošto je uručila odlikovanja i pohvale pripadnicima Hrvatske vojske, Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da je akcija "Oluja" bila čista, legitimna i briljantna vojna operacija kojom je "oslobođeno okupirano područje Hrvatske".

Paradi su prisustvovale 42 strane delegacije – ambasadori, vojni izaslanici i visoki vojni zvaničnici.

Među visokim vojnim zvanicima bila su i dva američka generala.

Reč je o zapovedniku Nacionalne garde Minesote generalu Ričardu Nešu i zameniku zapovednika američkih snaga za Evropu, generalu Randzu Kiu, a uz njih je bio i američki ambasador u Hrvatskoj Kenet Merten.

Na svečanoj bini bili su i načelnik Glavnog štaba Albanije general Jeronim Bazo, načelnik Generalštaba Bosne i Hercegovine general Anto Jeleč, ministarka obrane BiH Marina Pendeš, visoki vojni funkcioneri iz Poljske, Makedonije, Litvanije...

Predstavnika Rusije nije bilo na paradi, a prema dostupnim informacijama, deo inostranih vojnih i diplomatskih predstavnika, među kojima i predstavnici SAD i Kine, sutra će prisustvovati i proslavi "Oluje" u Kninu.

Iz hrvatskog Ministarstva obrane saopšteno je ranije da su pozivi za učestvovanje na vojnoj paradi upućeni bilateralnim partnerima s kojima to ministarstvo ima intezivnu odbrambenu saradnju.

Reč je o manje od polovine NATO članica i vrlo malom broju država koje nisu članice Alijanse.

Zbog nesloge državnog vrha o načinu obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, obeležavanje "Oluje" biće nastavljeno i sutra u Kninu tradicionalnim manifestacijama.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи