SNV saoseća sa svim žrtvama rata

Srpsko narodno veće je, povodom 20 godina od akcije "Oluja" i 25 godina od ratnog raspada Jugoslavije i početka sukoba u Hrvatskoj, poručilo da saoseća sa svima, i Hrvatima i Srbima, koji su pretrpeli patnje u peridu ratnih strahota.

SNV ukazuje da u hrvatskoj javnosti, u istupima predstavnika države i društva, ni nakon 20 godina nema spomena na istorijsko stradanje hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, kao ni iskaza moralne i istinske pravne odgovornosti za zločine koji su počinjeni tokom i nakon "Oluje", prenosi Tanjug.

Kako je istaknuto u saopštenju koje potpisuje predednik Milorad Pupovac, SNV saoseća sa svima koji su ostali bez svojih najbližih, bez zdravlja, svojih domova, zavičaja i svega što su generacijama i vekovima sticali, posebno sa onima koji su proveli godine u progonstvu ili su još prognani.

"Većina naših sugrađana zbog načina obeležavanja 'Oluje' i dominatne politike sećanja, nema svest o tome da je tokom 'Oluje' izbeglo 230.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, bez mogućnosti i prava da sami odluče o tome gde će živeti i u koji će se ustavno-pravni poredak integrisati i da je pobijeno na stotine onih koji su ostali, a mahom su bili stari i nemoćni", podseća SNV.

Kako dodaje, većina takođe nema znanja da je zapaljeno na stotine naselja i gradova, izvan i bez ikakvih borbi i da je optuženo hiljade Srba kao odgovornih za ratne zločine, a da je sva imovina izbeglih proglašena državnom imovinom i deljena onima koje je država naseljavala u sklopu programa etnički homogene, čiste države, te da je njihov povratak otežavan nasilnim, pravnim i političkim sredstvima.

"Kako godine protiču sve se više stiče utisak da se oslobađajuća presuda dvojici generala pred sudom u Hagu tumači kao 'pravosudna Oluja' nakon koje su i država i društvo razrešene i očišćene od moralne i zakonske obaveze da se sa nesumnjivim i višestrukim zločinima suoče, a potom i da ih sankcionišu", stoji u saopštenju SNV-a.

Umesto toga, dodaju, predstavnici političkih i društvenih elita se međusobno takmiče i pri tome sukobljavaju oko toga čije je slavlje autentičnije, a razvija se i netolerancija i anti-manjinska atmosfera prema pripadnicima manjinskih naroda, posebno prema pripadnicima srpskog naroda.

Nakon dve decenije od vojno-policijske akcije "Oluja", pre koje među najuticajnijima očito nije bilo dovoljno onih koji su bili spremni da pruže priliku krajiškom stanovništvu da odluči o sebi, da napravi izbor, SNV svedoči i o proširivanju i produbljivanju jaza u državnim politikama sećanja na prostoru bivše Jugoslavije, posebno između Hrvatske i Srbije.

SNV poziva predstavnike Hrvatske i Srbije da učine sve da se to ne događa, jer "kao ni od rata, tako ni od toga koristi neće biti ni za jedno društvo, ni za jedan narod" i nema istinskog mira bez suočavanja s odgovornošću za počinjene zločine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво