Читај ми!

Slovenci podržavaju stav Cerara o arbitraži

Zaplet koji se dogodio nakon objavljivanja kompromitovanih transkripta iz Arbitražnog suda, slovenački zvaničnici i mediji nazivaju obaveštajno-špijunskom aferom, a 90 odsto Slovenaca podržava stav premijera Miroslava Cerara da arbitražni spor treba nastaviti.

Prema anketi koju je objavio ljubljanski Dnevnik, za nastavak arbitraže, nakon što je Hrvatska odlučila da istupili iz sporazuma, izjasnilo se 91,7 odsto građana, a protiv je 5,4 odsto, prenosi Tanjug.

Anketirani građani su prilično podeljeni oko toga ko je odgovoran za aferu – 49 odsto njih smatra, naime, da je za aferu kriva hrvatska obaveštajna služba, dok 43 odsto krivi prisluškivane osobe.

Nakon što je Hrvatska odlučila da istupi iz arbitražnog spora, premijer Zoran Milanović je pozvao slovenačkog kolegu Mira Cerara na sastanak, u Hrvatskoj i Sloveniji, kako bi razmotrili mogućnost iznošenje graničnog spora u Piranskom zalivu pred neki drugi međunarodni forum.

Cerar je Milanoviću rekao da će se rado sastati sa njim, ali tek kada arbitražni spor bude končan, te dodao da je potez Hrvatske "vredan žaljenja".

Milanović je medijima u Zagrebu, komentarišući takav odgovor, priznao da je bio spreman da ode u Sloveniju, ali da slovenačka strana na to ne pristaje.

Slovenački predsednik Borut Pahor poručio je zvaničnom Zagrebu da arbitražni sporazum nema alternativu, što je i stav Evropske komisije.

Hrvatska vlada je u četvrtak pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o Arbitraži iz 2009. zbog, kako je objašnjeno, toga što je slovenačka strana povredila dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenački sudija u arbitraži Jernej Sekolec i zastupnica Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Simona Drenik dogovarali o iznošenju dokumenata u lobiranju kod drugih arbiražnih sudija. Postoje i teorije da su u skandal upletene stare “udbaške” strukture u obema državama. Slovenci, međutim, smatraju da je skandal delo hrvatskih obaveštajnih službi.

U Ljubljani se veruje da je skandal sa ilegalnim prisluškivanjem zvaničnika Arbitražnog suda namerno izazvala Hrvatska kako bi kompromitovala sporazum i granično rešenje koje bi trebalo da bude objavljeno do kraje godine. Smatra se, naime, da je očito da to rešenje nije bilo u korist Hrvatske, preneli su slovenački mediji.

U prilog tome je govorio bliski saradnik predsednika Slovenije Matjaž Nemec, koji je kao saradnik tadašnjeg slovenačkog premijera 2009. sarađivao na izradi arbitražnog dokumenta. Nemec je za Slovenačku TV rekao da je hrvatski pokušaj rušenja arbitražnog sporazuma, u koji je uloženo mnogo napora, unapred pomno planiran.

Prema njegovim rečima, na to ukazuje činjenica da je afera planirana u vreme kada više nije bilo moguće presudno uticati na broj slovenačkih turista u Hrvatskoj.

To se, kaže, sigurno ne bi dogodilo da je afera obelodanjena u aprilu ili maju.

Nemec se zalaže za, kako je rekao, diplomatsku smirenost u odnosima s Hrvatskom, ali je i upozorio da u hrvatskoj politici još deluju ljudi koji vuku traume iz 90-ih, koji reaguju emocionalno, a ne racionalno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи