Читај ми!

U Sarajevu zabranjen skup sećanja na žrtve "Oluje", plakati protiv parade u Zagrebu

MUP Kantona Sarajevo zabranio skup Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije povodom obeležavanja 20. godišnjice stradanja Srba u operaciji "Oluja". Na ulicama Zagreba osvanuli natpisi i poruke protiv vojne parade koja treba da bude održana 4. avgusta.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz BiH saopštilo je da oštro osuđuje odluku MUP-a Kantona Sarajevo PU Centar da zabrani skup ispred zgrade ambasade Hrvatske u Sarajevu. Taj skup je prethodno prijavio UDIK povodom obeležavanja 20. godišnjice stradanja Srba u operaciji "Oluja".

Skup koji je zakazan za ponedeljak, 3. avgust 2015. godine, za cilj je imao odavanje pošte nastradalima u "Oluji" i podsećanje javnosti na zločine hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska slavi, navodi se u saopštenju.

"Ovim činom na ovakav način PU Centar Sarajevo se stavlja u zaštitu Republike Hrvatske, te ovakav vid skupa zabranjuje. S tim u vezi, ovo je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo. Zabranom obeležavanja godišnjice stradanja Srba u 'Oluji', Sarajevo je poslalo jasnu poruku da u Sarajevu nema prostora gde se javno može govoriti o masovnim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije", dodaje UDIK.

U UDIK-u smatraju da je to dokaz solidarisanja sa politikom koju vodi Republika Hrvatska, a to je politika koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj.

Uprkos zabrani, UDIK će u ponedeljak uputiti pismo hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović i pozvati je na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Republike Hrvatske.

Danas su na ulicama Zagreba osvanuli natpisi i poruke protiv vojne parade koja treba da bude održana 4. avgusta povodom godišnjice "Oluje", javili su hrvatski mediji.

Neki od natpisa su: "Rat je gotov, idite kući!" i "Rat je gotov, na mestu voljno", preneli su hrvatski mediji.

Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije izjavila je da je taj centar već u nekoliko navrata svojim izjavama za javnost podsetio hrvatsku vladu i predsednicu da je apsolutno neprihvatljivo i nepotrebno da se u društvu koje je nedavno prošlo ratne strahote na ulicu izvlači vojska, prenosi Tanjug.

Hrvatskom društvu nije potrebna militarizacija, već suočavanje sa prošlošću i gradnja mira. Neprihvatljivo je na ovaj način obeležavati 'Oluju', u kojoj je stotine ljudi izgubilo živote, bilo proterano, nestalo", izjavila je Julija Kranjec za portal Indeks.

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski je takođe saglasan da je ovakva parada nepotrebna i da je reč o pravom rasipanju novca, a sve kako bi se hrvatski premijer Zoran Milanović na neki način sakrio od neprijatnosti koje bi ga mogle dočekati u Kninu.

Prema njegovim rečima, ovom paradom Hrvatska zapravo želi da sakrije svoju vojnu nemoć.

U Zagrebu će 4. avgusta biti održana vojna parada kojom Zagreb, prvi put na ovakav način, slavi dan kada je iz Hrvatske proterano 220.000 Srba, dok je gotovo dve hiljade njih poginulo ili se vodi kao nestalo.

Vojno-policijsku akciju "Oluja" Hrvatska obeležava kao Dan pobede i Dan hrvatskih branitelja. Takođe, prvi put ove godine, ovaj datum će, zbog nesloge u državnom vrhu, u Hrvatskoj biti obeležen 4. avgusta u Zagrebu, a 5. avgusta u Kninu.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво