Stanica u Budimpešti, privremeni dom za migrante

Kroz Budimpeštu svakodnevno prolaze hiljade migranata iz raznih zemalja, pa vlada namerava da iz naseljenih mesta izmesti prihvatne centre. Podzemni prolaz železničke stanice u Budimpešti privremeni je dom za stotine migranata iz Sirije, Avganistana, Pakistana i drugih zemalja.

U Mađarskoj se ne zadržavaju dugo. Na pitanje gde idu dalje, imaju samo jedan odgovor - u Nemačku.

Iako su mađarske vlasti otvorile centre za prihvat azilanata u Đeru i Budimpešti, migranti tamo ne žele da idu. Pomažu im humanitarne organizacije i pojedinci.

"Uslovi su vrlo loši. Nema toaleta, niti mogućnosti da se okupaju. Porodice spavaju napolju. To je tortura nad njima i volonterima koji im donose hranu i odeću" rekla je Julija Ivan iz Helsinškog komiteta.

Iz Mađarske mnogi odlaze put Češke. Tamošnja policija privela je jednog Mađara, koji je u kamionu pokušao da prokrijumčari 76 migranata, od kojih je čak 23 dece.

Portparol Plzenske policije Ivana Jelinkova rekla je da nisu imali nikakva dokumenta.

"Morali smo da angažujemo prevodioce da bismo otvorili istragu. Pokušavamo da utvrdimo njihovu nacionalnost, ali pretpostavljamo da dolaze iz Pakistana, Avganistana i Sirije", kaže Jelinkova.

Zbog alarmantne situacija s migrantima, koji iz Francuske luke Kale Evrotunelom dolaze u Britaniju, zasedao je i krizni komitet britanske vlade.

"Ovakva situacija je neprihvatljiva i apsolutni prioritet naše vlade je da to reši. Obezbedićemo više sigurnosnih ograda i pasa tragača i pružićemo pomoć francuskoj policiji koja je s druge strane granice", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.

Francuska policija je u poslednjih nekoliko dana sprečila hiljade očajnih migranata da preskoče ogradu tunela i ukrcaju se na kamione i vozove. Britanija je obećala 22 miliona funti za povećanje sigurnosti na francuskoj strani tunela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи