Читај ми!

Ubrzavaju se pregovori o paketu pomoći Grčkoj

Vodeći pregovarači iz Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda počeli su intenzivnu rundu pregovora s Grčkom, kako bi se utanačili detalji trećeg paketa pomoći toj zemlji od oko 85 milijardi evra.

Predstavnici kreditora prvo su se sastali s ministrom finansija Euklidom Cakalotosom pošto su prethodno tokom nedelje u Atini vođeni razgovori na nižem nivou o reformi grčkog poreskog sistema i tržišta rada, prenosi Beta.

Pregovori o novom paketu pomoći Grčkoj moraju biti završeni do 20. avgusta kada dolazi na naplatu rata duga Evropskoj centralnoj banci od tri milijarde evra.

Nezadovoljni članovi s levog krila Sirize, partije premijera Aleksisa Cirpasa, tražili su od premijera da prekine pregovore i da vrati staru valutu drahmu.

Centralni komitet Sirize podržao je Ciprasov predlog da stranka održi vanredni kongres u septembru pošto se završe pregovori s kreditorima.

Pobunjeni članovi Sirize su tražili da se konferencija održi ranije čime bi se izvršio pritisak na vladu da odustane od pregovora.

Cipras je izgubio većinu u parlamentu na glasanju o novim merama štednje pre tri nedelje, pošto je skoro četvrtina Sirizinih poslanika glasala protiv novih reformi, ali su opozicione parije glasale za te mere i pružile podršku vladi.

"Moramo se složiti da ne možemo ovako", rekao je Cipras članovima centralnog komiteta tokom 12-časovnog dramatičnog sastanka, dodajući da "apsurd čudnog i besprimernog dualizma" u okviru partije mora da prestane.

Pobunjenici s krajnje levice u Sirizi tvrde da je stanka odustala od svojih osnovnih načela borbe protiv mera štednje na kojima je i odnela ubedljivu pobedu na januarskim izborima.

"Ova zemalja više nema demokratiju, već osoben tip totalitarizma - diktaturu evra", rekao je istaknuti član Sirize Panajotis Lafazanis kojeg je Cipas smenio s mesta ministra energetike zbog protivljenja reformama.

Cipras bi danas trebalo u parlamentu da odgovara na pitanja opozicije o rezervnom planu da se usvoji paralelni sistem plaćanja koji je predlagao bivši ministar finansija Janis Varufakis za lakši izlazak iz evrozone.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво