Читај ми!

Hrvatski član arbitražnog suda podneo ostavku

Stalni arbitražni sud je saopštio da je ostavku podneo član suda Budislav Vukas, istovremeno pozivajući Hrvatsku da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra uprkos postupku izlaska iz arbitraže koji je pokrenuo Zagreb.

"Sada je na Republici Hrvatskoj da imenuje novog arbitra koji bi zamenio profesora Vukasa kao člana suda", navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Hrvatska bi arbitra, navodi sud, trebalo da imenuje u roku od petnaest dana, a "u slučaju da se do tog roka ne izvrši imenovanje, člana će izabrati predsednik arbitražnog veća", prenosi Hina.

Budislava Vukasa je imenovala Hrvatska u petočlano arbitražno veće.

Hrvatska vlada je u četvrtak pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenačke vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.

Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom juče obavezao Hrvatski sabor.

U međuvremenu je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo diplomatsku notu slovenačkoj vladi u kojoj je obaveštava da su se, zbog povrede od strane Slovenije, stekli uslovi za prestanak arbitražnog sporazuma.

Hrvatska je istakla "povrede koje je počinila Slovenija zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni".

"Republika Hrvatska je istovremeno obavestila Republiku Sloveniju da od današnjeg dana prestaje s primenom Sporazum o arbitraži, kao i da je obavestila i generalnog sekratara UN", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenela je Hina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво