Читај ми!

Zagreb, zvanična odluka o izlasku iz arbitraže

Vlada Hrvatske donela je danas odluku o izlasku iz procesa arbitraže, nakon što je taj zaključak jednoglasno podržao Sabor.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je na sednici vlade još jednom naglasila da nije bitna samo činjenica da je slovenački arbitar bio pristrasan nego i da je stavljao dokumente u spis predmeta zbog čega je ceo proces kontaminiran, prenosi Tanjug.

"Time, naravno, ne prestaje i naša želja i obaveza da tražimo način na koji ćemo rešiti pitanje granice sa Slovenijom, ali ovaj konkretni postupak je previše kompromitovan da bi u njemu Hrvatska mogla da traži rešenje", rekla je Pusićeva, preneli su hrvatski mediji.

Nakon toga je premijer Zoran Milanović pozvao vladu da se izjasni.

Odluku o izlasku iz arbitražnog postupka o granici sa Slovenijom u Piranskom zalivu vlada je donela uprkos jasnoj poruci Evropske komisije da će Arbitražni sud nastaviti da radi nakon što je Ljubljana predložila novog sudiju.

Inače, premijer Milanović je na sednici Sabora rekao da Hrvatska ima rešeno pitanje granice samo sa Mađarskom, a poznavaoci prilika upozoravaju da bi zbog odluke o izlasku iz arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom, Hrvatska mogla biti izolovana od međunarodne zajednice.

Pahor: Arbitraža nema alternativu 

Slovenački predsednik Borut Pahor je poručio da arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske o razgraničenju u Piranskom zalivu nema alternativu i da bi sve drugo moglo da pokrene "proces negativne spirale" sa neželjenim posledicama za mir i stabilnost u tom delu Evrope".

Pahor je uoči šeste godišnjice slovenačko-hrvatskog susreta u dvorcu Trakošćan, kada je sporazum potpisan, poručio da bi traženje novih puteva predstavljalo povratak staroj praksi nepoverenja i nesporazuma dveju država.

"Bio bi proces negativne spirale sa nepredvidivim i neželjenim posledicama ne samo po bilateralne odnose, već i za mir i stabilnost u ovom delu Evrope", rekao je Pahor.

Slovenački predsednik kaže da nikada više ne bi voleo da se vrati takvo raspoloženje javnosti kada se miroljubiva i dobrosusedska politika predstavlja kao nerazumna.

"Bilo je to jako loše i opasno", istakao je Pahor.

Svi koji veruju u mir i prijateljstvo imaju odgovornost da se ponovo potrude da uspostave i ojačaju međusobno poverenje, poručio je slovenački predsednik.

"To nikada nije lako, uvek je teško i uvek je dobro i na kraju lepo", rekao je on i dodao da se poverenje ne podrazumeva samo po sebi, već da se za njega treba iskreno potruditi.

"Sada je takav trenutak i takva porteba", naglasio je istakavši da veruje u prijateljstvo, jer to jedino što, kako je naglasio, može biti ostavljeno za budućnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво