Читај ми!

Frljić priprema kontrapunkt proslavi "Oluje"

Reditelj Oliver Frljić, u saradnji sa Srpskim narodnim većem i Udruženjem "Dokumenta", priprema mirovni kontrapunkt kninskoj proslavi Dana pobede, 5. avgusta, nastojeći da se suprotstavi glorifikaciji rata.

Paralelno s početkom proslave u Kninu, 5. avgusta, na godišnjicu "Oluje", u riječkom pozorištu započeće javni razgovor s pet žena različitih nacionalnosti iz Vukovara, Osijeka, Knina, Drniša i Ličkog Petrovog Sela, ratnih stradalnica, piše Slobodna Dalmacija, prenosi Tanjug.

Razgovor s njima vodiće Vesna Janković, aktivistkinja Antiratne kampanje. Reč je o projektu "kontrasećanja", pokušaju da se ispričaju priče žrtava rata s njegove margine i izvan službene istorije.

Oliver Frljić, piše list, nada se da će životne priče ovih žena pokazati da ni u jednom ratu ništa nije crno-belo i jednostavno: premda su posve različitih nacionalnosti i porodičnih prilika, sve su ove žene tokom poslednjeg rata proživele neku vrstu mučenja i torture, izgubile su članove porodice, javno su ismevane ili su trpele dugogodišnju društvenu izolaciju.

Neke od njih pripovedaju i o epizodama ratne humanosti i hrabrosti koje takođe odudaraju od nacionalnih stereotipa i koje se ne prepričavaju ni na pravoslavnim opelima ni na katoličkim misama za domovinu: o tome kako su, na primer, pojedini drniški Srbi i Hrvati – kad je bilo najgore – jedni drugima međusobno spasavali živote, navodi splitski list.

Reč je o performansu koji sugeriše da u slobodnom društvu nikad, pa ni na državni praznik, ne sme nepoželjno ispričati svoju istinu i biti protiv nametnutog i uniformnog mišljenja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Budući da svaka Frljićeva aktivnost proizvodi žestoke društvene reakcije, organizatori i ovom prilikom u Rijeci očekuju kontraproteste veteranskih i desničarskih udruženja ili sličnih pojedinaca i društvenih grupa, pa će skup, kako tvrde organizatori, biti dobro osiguran, navodi list.

Osim ove manifestacije, piše Slobodna Dalmacija, Srpsko narodno veće će istim povodom organizovati i druge propratne događaje, kao što je komemoracija za žrtve "Oluje".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво