Читај ми!

Američki vojnici "razoružani" na aerodromu u Beču

Policija na bečkom aerodromu "Švehat" zaustavila je grupu naoružanih američkih vojnika koji su bili na putu u Ukrajinu, piše bečki "Kurir".

Grupa američkih vojnika izazvala je, pre nekoliko dana, bezbednosni alarm na bečkom aerodromu, pošto je pokušala da sa vojnim naoružanjem putuje u Ukrajinu, ali bez potrebnih dozvola, prenosi Tanjug.

Policija je morala da interveniše i "razoruža" američku jedinicu, a državno tužilaštvo dobilo je nalog za pokretanje istražnog postupka zbog kršenja zakona o ratnom materijalu, piše bečki dnevnik.

Devet vojnika iz SAD bilo je na putu iz Vašingtona ka Ukrajini.

"Pošto je, nakon planiranog presedanja na bečkom aerodromu došlo do problema sa sledećim letom, vojnici su bili prinuđeni da menjaju karte i zbog toga napuste tranzitni deo", objasnio je pukovnik Mihael Bauer, portparol Ministarstva odbrane Austrije.

Prilikom bezbednosne kontrole u njihovom prtljagu pronađene su puške M-16 i pištolji.

Ovo otkriće izazvalo je uzbunu na aerodromu, jer naoružanje nije bilo prijavljeno, zbog čega je odmah oduzeto i vojnici privedeni na saslušanje.

Američka ambasada je odmah pozvana, kao i Služba za zaštitu ustavnosti Austrije.

Kako se ispostavilo, Amerikanci nisu imali potrebne dozvole za prenos naoružanja.

"Ministarstvo odbrane i spoljnih poslova mogu u posebnim slučajevima da dozvole boravak ili tranzit stranim vojnicima, na primer za odlazak u mirovne misije, vežbe ili slično. Amerikanci nisu podneli zahtev za takvu dozvolu", rekao je Baer.

Inače, u Austriji je izdavanje tih dozvola postala učestala praksa jer je Austrija tranzitna zemlja za vojnike koji idu u mirovne misije ili vojne vežbe u druge zemlje.

Bauer ističe da se mesečno izdaje "veoma mnogo" takvih dozvola. Pokušaj američke ambasade da naknadno dobije dozvolu bio je neuspešan iz pravnih razloga.

Umesto da putuju u Ukrajinu, vojnici su bili prinuđeni da se vrate u Vašington, a svoje naoružanje su poneli sa sobom, navodi bečki dnevnik.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво