Читај ми!

Varufakis osniva evropski pokret

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis želi da osnuje alijansu za Evropu u kojoj će, kako je rekao, i nemački konzervativci biti dobrodošli.

Varufakis je za nemački magazin Špigel rekao da bi to trebalo da bude vanpartijski pokret, jedno mesto za sve one koji zaista evropski misle i demokratiju u Evropi žele da ožive.

Poziv za učešće u pokretu, kako je naglasio, važi i za Hrišćansko-demokratsku uniju, kancelara Angele Merkel i ministra finansija Volfganga Šojblea, prenosi Tanjug.

Varufakis je rekao da njegovi protivnici žele da ga pobede, jer je on jedan radikalni levičar i Grk, ali on je, kako je istakao, pre svega pravi Evropljanin.

Njega brine da bi evropski kontinent mogao da "padne u ruku" antievropljana, poput presednice francuskog Nacionalnog fronta Mari Lepen.

I premda Varufakis to nije izričito rekao, njegov partner u Nemačkoj mogao bi biti Oskar Lafonten, prenosi magazin.

Lafonten, nekadašnji šef Socijademokratske partije, za koga se kaže da je možda jedan od retkih autentičnih socijaldemokrata, ali mu se istovremeno prebacuje i "pecanje" u desničarskim vodama, oštro je kritikovao reforme bivšeg kancelara Gerharda Šredera, pošto su zadirale duboko u socijalno tkivo države.

On je bio lider danas opozicione partije Levica, iz koje se povukao.

Varufakis je rekao da je sa Lafontenom razgovorao i da će se susresti sa političarima Levice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи