Читај ми!

Pupovac: Položaj Srba u Hrvatskoj se pogoršava

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, rekao je da se uoči godišnjice obeležavanja operacije "Oluja" položaj Srba u Hrvatskoj pogoršava.

Razlog za gori položaj Srba u Hrvatskoj je porast nacionalizma posle ulaska u EU, oslobađajuće presude hrvatskim generalima, ali i optužbe opozicije na račun vlasti da je "nedovoljno hrvatska" u nastojanju da razume Srbe, rekao je Pupovac, prenosi Tanjug.

Milorad Pupovac kaže da se atmosfera pogoršava i da su poruke netolerancije sve vidljivije i sve glasnije prema svim manjinama, posebno prema Srbima.

Dodaje da se posebno ističe antićirilična kampanja, veličanje "Oluje" i zaboravljanje njenih posledica.

"U takvim okolnostima poprilično je teško raditi na poboljšanju prava Srba i ostvarivanju onoga što su objektivne potrebe Srba u sredinama u kojima žive", kaže Pupovac za Tanjug.

To, kako je dodao, u velikoj meri otežava i onemogućava unapređenje položaja Srba u Hrvatskoj i ispunjenje obaveza koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem pristupnog ugovora sa EU.

Na pitanje zbog čega se to dešava, Pupovac kaže da je jedan od razloga ulazak u EU odnosno odsustvo reakcije iz EU, čiji je Hrvatska član.

"Nakon završetka pregovora sa EU došlo je do porasta nacionalizma, isključivosti i netolerancije i osećaja da se to može razvijati jer je Hrvatska postala članica EU. Ukoliko EU ne reaguje, to znači da je otvoren prostor da se to može činiti", istakao je Pupovac.

Prema njegovom mišljenju, drugi mogući razlog su oslobađajuće presude za dvojicu hrvatskih generala u Hagu, nakon kojih je počela da se razvija svest da Hrvatska nema nikakvu ozbiljnu odgovornost za to što se dogodilo u "Oluji", za proterivanje Srba, za počinjene ratne zločine i onemogućavanje povratka.

"Konačno, treći razlog je sukobljavanje vlasti i opozicije, u kome opozicija optužuje vlast kao nedovoljno hrvatsku, kao onu koja razume Srbe i koja hoće da Hrvatska bude u partnerstvu sa zemljama regiona, uključujući Srbiju. Sve to zajedno je omogućilo da se dogode stvari koje se događaju i da se oteža položaj Srba u Hrvatskoj", navodi Pupovac.

Kaže da još nije imao prilike da se upozna sa detaljima slučaja o kome su izvestili beogradski mediji. U izveštaju se navodi da je grupa hrvatskih huligana upala u voz koji je stajao u Zagrebu i prebila 21-godišnjeg mladića.

Dodaje da se u Hrvatskoj beleže različiti oblici pretećih poruka koje ometaju normalan rad institucija srpske zajednice i onih koji vode te institucije.

"Tokom dvadeset pet godina imao sam najrazličitije tipove iskustva sa Hrvatskom i ona sa mnom, ali nisam iskusio javni poziv da me treba proterati i da mi treba oduzeti državljanstvo kao što smo to mogli čuti, doduše ne od mejnstrim mejdija ali od predstavnika medija koji vode otrovnu i opasnu kampanju, a da se pritom niko ne obazire na to", kaže Pupovac.

Ocenio je odnose Srbije i Hrvatske kao nestabilne, i odnose uspona i padova, ushićenja i razočaranja.

"To su vrlo nestabilni odnosi u kojima neraščišćeno ratno nasleđe i nesprovedeno suočavanje sa ratom i njegovim posledicama, sa ratnim politikama i njihovim konsekvencama imaju potencijalno vrlo opasan naboj za dugoročno ometanje razvoja partnerskih, dobrosusedskih odnosa između Hrvatske i Srbije", zaključio je Pupovac.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи