Читај ми!

Mediji u BiH o beogradskom susretu

Vest da su članovi Predsedništva BiH sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem danas u Beogradu otvorili novu stranicu zajedničke budućnosti na udarnim stranicama je svih medija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Gotovo svi mediji u BiH su ovaj događaj pratili iz minuta u minut, a akcenat stavljaju na izjavu premijera Vučića da su Beograd i Srbija kuća i članova Predsedništva BiH, preneo je Tanjug.

Sarajevski Dnevni avaz ističe da je u razgovoru dogovorena saradnja u oblasti namenske industrije, energetike i turizma.

List navodi da su bošnjački i hrvatski član Predsedništva, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, rekli da im je drago što su danas u Beogradu. Istaknuta je i izjava Izetbegovića da je tražio da susret bude u Beogradu, a ne u Karađorđevu, kako bi mogao da prošeta Knez Mihailovom ulicom.

Banjalučke Nezavisne novine izdvojile su izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića koji je rekao da političari treba da se bave budućnošću, a da prošlost treba ostaviti istoričarima.

Ističe se da je Čović ocenio da je današnja poseta, 11 dana nakon događaja u Srebrenici kada je Vučić napadnut, izuzetno dobar potez i zahvalio srpskom premijeru na pozivu.

Sarajevski portal Kliks ističe izjavu Izetbegovića koji je rekao: "Nebitno da li su se desili zločini u Srebrenici ili negde drugo. Bilo da je reč o 8.327 puta ili osam puta, zločin je zločin. I Sarajevo je pretrpelo užas u ratu, svaki treći Sarajlija je pogođen, a svaki deseti je poginuo. Ipak, Sarajevo je imalo snage da usred rata zaustavi zločine nad Srbima".

Portal navodi i reči srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, koji je, upitan da prokomentriše izjave predsednika Srpske Milorada Dodika, rekao da Beograd nikada neće koristiti za njihova međusobna prepucavanja.

Politički analitičar Asim Mujkić je za Avaz rekao da današnji sastanak članova Predsedništva BiH i premijera Vučića u Beogradu može biti korak ka stabilizaciji odnosa dve države, ali da je teško govoriti o konkretnim rezultatima.

Njegov kolega Esad Bajtal je mišljenja da je teško govoriti o normalnom sastanku državnika između kojih ne postoje nikakve normalne relacije.

"Nadam se da će ti ljudi sesti normalno da razgovaraju, da će pokušati primiriti sve ove strasti koje su uzburkane već nekoliko meseci. Na sceni je neko politikantstvo kojem se ne vidi ni početak ni kraj", rekao je Bajtal, istakavši da napad na Vučića u Potočarima nije trebalo da se dogodi i da on "nije zdrav za odnose dve države".

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz podsetio je da sastanak u Beogradu dolazi nakon incidenta u Potočarima, gde je Bakir Izetbegović pokazao sav svoj amaterizam i ogromnu nesposobnost, prepuštajući Vučiću da dobije, kako je rekao, taktičku, pa i moralnu prednost.

"Izetbegović je toliko neobrazovan da ne zna šta je proces denacifikacije i toliko sujetan da želi prisvojiti bošnjačke žrtve za sebe i svoju političku partiju. Prema tome, sastanak u Beogradu samo je licemjerje političara, nikakav ozbiljan politički posao", zaključio je Kazaz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво