Osnovan Srpski kulturni centar Slovenije

Na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića grupa srpskih intelektualaca koji žive u Sloveniji osnovala Srpski kulturni centar u toj zemlji. Centar treba da obogati i poveže sveukupan život Srba u Sloveniji, navode osnivači.

Grupa srpskih intelektualaca koji žive u Sloveniji je na inicijativu predsednika Republike Srbije Borisa Tadića osnovala Srpski kulturni centar Slovenije.

"Reč je o instituciji koja bi trebalo da obogati i poveže sveukupan život Srba u Sloveniji, da se pobrine za očuvanje i bogaćenje kulturnih vrednosti naroda iz kojeg potiče, i da trajno radi na uspostavljanju konstruktivne saradnje i dobrih odnosa između matice Srbije i domovine Slovenije na svim nivoima", piše u saopštenju.

Dodaje se da je "Srpski kulturni centar Slovenije institucija u nastajanju, koja će nastojati da okupi i angažuje sve one koji u toj inicijativi vide intelektualni izazov i svoje mesto u stvaranju i podsticanju novih autentičnih kulturnih vrednosti Srba u Sloveniji".

Predviđeno je da se aktivnosti Centra usmere u nekoliko osnovnih pravaca, a na prvom mestu se navodi "prosvetna delatnost koja treba da se brine pre svega o očuvanju i širenju srpskog jezika preko tradicionalnih i novih medija, a u saradnji sa nadležnim institucijama i zainteresovanim organizacijama dve države".

Takođe se navodi da "kulturna delatnost treba da bude usmerena na saradnju na kulturnom i umetničkom području Srba u Sloveniji, da pomaže i predstavlja kulturno stvaralaštvo Srba u Sloveniji i Srbiji.

Posebni naglasci u tom radu su na obostranom predstavljanju i doslednom negovanju načela multikulturnosti i najšire shvaćene razmene između Srbije i Slovenije".

Među aktivnostima Centra, navodi se da "naučno istraživački smer treba da obuhvati istraživanje aspekata srpskog učešća u naučno-kulturnoj istoriji Slovenije, posebno u oblastima lingvistike, istoriografije, književnosti, etnografije, pedagogije i politologije".

Na kraju saopštenja piše da je punu podršku predstavljenom programu dao predsednik Tadić "koji je prilikom posete Sloveniji priredio prijem za predstavnike Srpskog kulturnog centra u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи