Читај ми!

Američki tajni dokumenti o Srebrenici

Dokumenti SAD sa kojih je skinuta oznaka tajnosti otkrivaju prećutni dogovor Amerike, Velike Britanije i Francuske da se srebrenička enklava, radi mira, 1995. godine prepusti snagama Ratka Mladića.

Ti dokumenti ukazuju da, iako je Međunarodni sud pravde sud u Hagu konstatovao da Srbija nije sprečila genocid u Srebrenici, Srbija nije jedina odgovorna za nečinjenje, navodi B92, prenosi Tanjug.

Skidanje oznake tajnosti sa oko 2.000 stranica dokumenata administaracije američkog predsednika Bila Klintona otkrilo je pozadinu događaja iz jula 1995. godine i masakra koji je Vojska Republike Srpske izvršila nad muškim stanovništvom Srebrenice, prenosi B92.

Mesec dana ranije, vojska Ratka Mladića uzela je oko 400 "plavih šlemova" za taoce, kako bi sprečila NATO da bombarduje položaje VRS.

"Ubrzo su SAD, zajedno sa Britanijom i Francuskom, odlučile da suspenduju upotrebu vazdušnih napada. Scena za pad Srebrenice je postavljena", naveo je visoki komesar za ljudska prava UN Zeid Rd el Husein.

Francuska novinarka Florans Artman, bivša portparolka Tužilštva Tribunala u Hagu, u svojoj knjizi Slučaj Srebrenica – političko krvoproliće tvrdi da je pad Srebrenice u ruke Vojske Republike Srpske dogovoren sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

"U junu 1995. u cilju da se deblokira diplomatski proces, tajno, Francuska, Velika Britanija i SAD prave taj dil, da tako kažem, sa Miloševićem. Nažalost, bez posebne pažnje i zahteva Zapada da, ako se pušta Mladićeva vojska da uzme Srebrenicu, da spase svaki život. Nažalost, taj dogovor nije išao do te dimenzije", navela je Artmanova.

Holandski bataljon "plavih šlemova", koji je direktno bio odgovoran za bezbednost Srebrenice, nije bio obavešten o dogovoru velikih sila.

Bart Nijpels, koautor filma Zašto je Srebrenica morala pasti?, naveo je da su 29. maja 1995. Amerikanci odlučili da tiho suspenduju vazdušne napade na bosanske Srbe na neodređeno vreme, kako su to objasnili.

Nijpels tvrdi da su takvu odluku doneli zajedno sa Britancima i Francuzima, ističući da ni holandska ni bošnjačka vlada o tome nisu obaveštene.

I dok je Ratko Mladić napredovao ka zaštićenoj UN enklavi, Holanđani su uputili dva zahteva za vazdušnu podršku NATO-u, ali je oba odbio zapovednik UNPROFOR-a, francuski general Bernar Žanvije.

"Tek kada su snage bosanskih Srba navalile na UN barikade u Srebrenici, Žanvije je zatražio podršku. Generalni sekretar Akaši je odobrio, ali samo pod jednim uslovom: vazdušna dejstva mogu biti korišćena samo protiv oružanih sistema koje pucaju na blokadu UN. Prekasno i premalo", ocenio je El Husein.

Nakon emitovanja filma Zašto je Srebrenica morala pasti? na javnom servisu Holandije, otkriveno ponašanje saveznika uznemirilo je vlasti u Hagu koje već 20 godina nose sramno breme odgovornosti za zločin u Srebrenici.

B92 podseća da je 2002. godine, nakon izveštaja o Srebrenici, holandska vlada podnela ostavku iz moralnih razloga, preuzevši tako jedina političku odgovornost za to što holandski bataljon u Srebrenici nije sprečio masakr.

Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo je da trenutno proučava nove podatke. "Takođe smo od partnera zatražili dodatne informacije o ovoj temi. Nakon toga ćemo informisati holandski parlament o našim saznanjima. Do tada nećemo komentarisati ovu temu u medijima", dodaje se u saopštenju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво