Читај ми!

Lideri evrozone odlučuju o Grčkoj

Na samitu lidera evrozone u Briselu odlučuje se da li će Grčka ostati u evrozoni. Francuski predsednik Fransoa Oland kaže da je samit poslednja šansa za finansijski spas Grčke. Nemačka kancelarka Angela Mekrel poručuje da neće biti sporazuma po svaku cenu.

Fransoa Oland je, prilikom dolaska na samit, rekao da će Francuska učiniti sve da se dođe do sporazuma i isključio opciju koju je predložila Nemačka da Grčka privremeno izađe iz evrozone, prenosi Beta.

Oland je rekao da nema privremenog rešenja i da neko jeste ili nije u evrozoni.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, dolazeći na samit lidera evrozone, izrazio nadu da će sporazum biti postignut.

"Boriću se do poslednje milisekunde za dogovor i nadam se da ćemo imati dogovor", rekao je Junker odgovarajući na pitanje novinara da li je optimista.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je u sporenjima oko grčke dužničke krize izgubljena najvažnija vrednost, "a to su poverenje i pouzdanost".

Merkelova je, dolazeći na samit, rekla da "neće biti sporazuma po svaku cenu".

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da bi Grci učinili najbolje kada bi sami napustili evrozonu, sredili svoju privredu i javne finansije, a zatim pokušali da se vrate u evrozonu.

"Za mene bi danas bila najbolja alternativa da usvojimo odluku da Grčkoj ne obećavamo ništa, da im damo do srede ili četvrtka vreme da u parlamentu usvoje odluke na koje su se obavezali, uz to još i preporuke ministara finansija. Tek onda da počnemo da raspravljamo da li primeniti evropski mehanizam pomoći", istakao je Fico u Briselu.

Slovački premijer je naglasio da se Grcima ne može verovati i da je minimum za bilo kakve pregovore da parlament usvoji mere koje je Grčka podnela kao predlog evropskim kreditorima.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da sporazum mora biti postignut danas i da je u pitanju "budućnost Evrope".

Šulc je apelovao na lidere evrozone da stišaju strasti i da ne dozvole da dođe do "gregzita", odnosno izbacivanja Grčke iz grupe zemalja koje dele zajedničku valutu.

"Vreme je da se svi smirimo, ohladimo glave i da se usredsredimo na širu sliku", poručio je Šulc šefovima država i vlada devetnaest članica evrozone koji bi večeras na vanrednom samitu u Briselu trebalo da odluče o sudbini Grčke.

Holandski premijer Mark Rute je rekao da Grčka neće dobiti pomoć ako ne bude spremna da sprovede sve potrebne mere.

Prilikom dolaska na samit, grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je spreman za kompromisno rešenje sa evropskim kreditorima i da je sporazum danas moguće postići "ako ga sve strane žele".

Dodao je da Evropljani žele da vide "Evropu ujedinjenu, a ne podeljenu".

Jedan evropski zvaničnik blizak pregovorima rekao je da evropski poverioci Grčke žele sporazum koji će smanjiti pritisak na grčke banke, koje će se s manjkom likvidnosti suočiti već u ponedeljak.

Neimenovani zvaničnik rekao je da su lideri 19-člane evrozone usredsređeni na "plan A", koji podrazumeva da Grčka ispuni svoje obaveze i ostane u evrozoni.

Dodao je da se lideri evrozone nadaju da će moći da izdaju saopštenje koje će biti osnova za zvanični početak pregovora o pomoći Grčkoj. Time bi Evropskoj centralnoj banci bilo dato zeleno svetlo da poveća hitnu novčanu pomoć koju daje grčkim bankama.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи