Читај ми!

Osude iz BiH i dan nakon napada u Potočarima

Osude iz BiH stižu i dan nakon incidenta u Potočarima u kojem je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Banjaluci da ga je posebno dirnula reakcija majki Srebrenice koje su osudile jučerašnji napad na premijera Srbije u Potočarima.

Zahvaljujući na takvom reagovanju Dodik je naveo da je to pravi odgovor. "Na kraju njihov bol koji su doživele ne može da zameni nikakva kvalifikacija tog događaja. One su izgubile najmilije kao i mnoge druge majke, braća, sestre... na svim stranama na kojima su stradali u ratu", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci, prenosi Fena.

Ratna dešavanja u Srebrenici predsednik RS nazvao je "ogromnim zločinom prema bošnjačkom narodu".

Međutim, naveo je da udruženja majki Srebrenice ne treba da ulaze u politička pitanja, već da ostanu u onome što se odnosi na poštovanje njihovih stradalih u ratu.

Ocenio je da je Vučić otišao u Srebrenicu i praktično pokazao kako on vidi politiku pomirenja i tako je njegovo prisustvo trebalo da bude shvaćeno.

"Da nije bilo adekvatne reakcije iz obezbeđenja, koji su mahom bili iz Specijalne jednice MUP RS-a, očigledno da bi linč i stampedo koji je krenuo na Vučića, mogao da ima dalekosežne posledice, samo da se zakasnilo s njegovom evakuacijom", ukazao je Dodik.

Na pitanje koliko su narušeni srpsko-bošnjački odnosi nakon ovog slučaja, on je dodao da se mora razgovarati i da je to jedino rešenje.

"BiH možemo da napravimo samo kao zajedničku zemlju, dovoljno komotnu za sve i ona ne sme da bude organizovana ni za jedan narod ekskluzivno. Ako budemo sposobni da to uradimo možemo prevazići probleme", dodao je Dodik.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da vlasti Bosne i Hercegovine i Srbije neće dopustiti da napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici utiče na dobre odnose dveju država.

Zasad nema informacija o počiniteljima, rekao je Crnadak i dodao očekuje da "oni koji su to uradili budu otkriveni".

Kavazović: Iza napada ne stoje Srebereničani 

Poglavar Islamske zajednice u BiH, reis-ul-ulema Husein Kavazović ubeđen je da iza incidenta ne stoje Srebreničani.

"Ovo su izazvali oni koji su došli ovde, ne mogu suditi s kojom namerom, i ovo se u svakom slučaju nije trebalo dogoditi", rekao je Kavazović.

Istakao je da između Bošnjaka i Srba treba graditi pomirenje i da je skup trebalo da prođe dostojanstveno.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je u Potočarima bilo pripremano nešto mnogo gore i teže od kamenovanja premijera Srbije, što je moglo da bude dodatni okidač za destalibilizaciju na Balkanu a pogotovo u BiH.

Stevandić je rekao novinarima da već nekoliko meseci traju procesi dizanja nacionalnih tenzija, a opet su se pojavile priče o ukidanju entiteta, te o rezolucijama koje nameću hipoteku Republici Srpskoj, prenela je RTRS.

"Da se juče desio neki ozbiljniji incident, mi danas ne bismo prisustvovali ovako lepom danu. Srećom to se nije desilo. Nisam siguran da li ćemo mi izvući neke pouke za budućnost, jer smo uvek bili sluge tuđih interesa i lako nasedamo", rekao je Stevandić, pred početak obnoviteljske skupšine Izvornog SDS-a.

Srebrenički Srbi zabrinuti posle napada 

I Srbi u Srebrenici zabrinuti su posle jučerašnjeg napada na premijera Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari i ocenjuju da se radi o napadu na državu Srbiju i srpski narod.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović je, u izjavi Tanjugu, osudio napad na premijera Vučića.

Istakao je da se radi o napadu na državu Srbiju i srpski narod, ali i na demokratiju, toleranciju, mir, suživot.

"Mislim da će nas taj događaj vratiti mnogo godina unazad", istakao je Milovanović.

Objasnio je da ne može reći da li su napadači ljudi iz Srebrenice, ali da bi želeo da nisu, te da će istraga pokazati ko su.

"Sigurno je da je taj napad bio organizovan, da je pripreman, i da je to napad na državnika države Srbije, što sigurno nije dobra poruka, posebno za nas koji živimo ovde u Srebrenici", rekao je Milovanović.

Zamenica načelnika opštine Srebrenica Biljana Rakić najoštrije je osudila jučerašnji napad, ističući da se radi o velikom propusti organizatora i bezbednosnih agencija.

"Mislim da će ovo značajno uticati na proces pomirenja i suživot. Srebrenica je inače poznata po tome kako napravi pet koraka unapred i uvek pred ovakve događaje vrati tri koraka unazad. To je konstantno prisutno u Srebrenici. Imam utisak da neko sa strane ne dozvoljava Srebrenici da napreduje kako bi trebalo", naglasila je Rakić.

Mladen Grujičić, predsednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Srebrenice, smatra da je ono što se juče desilo u Potočarima ostavilo neobrisiv trag na Srbe u Srebrenici.

Upitao je kako su, ako jedan zvaničnik nije zaštićen gde se nalazi 2.000 policajaca, onda Srbi u Srebrenici zaštićeni.

"Kako Srbi u Srebrenici mogu biti sigurni kada dolaze u grad osobe koje su spremne na naprave ekces", pita Grujičić dodajući da Srbi, kao ponosan narod, odaju poštu srpskim žrtvama na dostojanstven način bez incidenata i nasilja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво