Читај ми!

Poruke iz sveta o godišnjici zločina u Srebrenici

Povodom dvadesete godišnjice zločina u Srebrenici iz sveta stižu poruke da žrtve neće biti zaboravljene.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček pozdravila je dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenicu, rekavši da je to važna poseta i dodala da na procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini treba još raditi.

Lunačekova je u izjavi Tanjugu, povodom komemoracije u Potočarima, rekla da je važno da se obeležava godišnjica "genocida", te da je važno da se oda pošta žrtvama, ali i preživelima najgoreg zločina posle Drugog svetskog rata.

Nemački predsednik Joakim Gauk odao je počast žrtvama zločina u Srebrenici. Putem društvenih mreža Gauk je poručio da je Srebrenica bila najgori ratni zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da je neophodno nastaviti odlučno sudsko gonjenje svih počinilaca zločina, jer je to preduslov za pravdu, oproštaj i pomirenje.

"Sećanje na žrtve Srebrenice, kao i svih drugih nevinih žrtava stravičnih ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije između 1991. i 1995, jeste pre svega u znaku nepoverenja porodica. Istovremeno ostaje dalje odlučno sudsko gonjenje svih počinilaca kao preduslov za pravdu i time oproštaj i pomirenje", naveo je Kurc u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak poručio je putem društvenih mreža da su njegovo srce i misli danas sa žrtvama i ljudima Srebrenice. 

Ujedno, Lajčak je uputio izvinjenje što danas nije u mogućnosti da bude u Srebrenici i prisustvuje obeležavanju godišnjice zločina iz jula ratne 1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво